PALI BIVŠI DIREKTORI HAC-A I AC RI-ZG

Fimi media preko autocesta izvukla 26 miljuna kuna

17.11.2010 u 09:22

Bionic
Reading

Jutros oko sedam ujutro policijski istražitelji ušli su u zgradu Hrvatskih autocesta, potvrdio je za tportal glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec. Istražitelji su i u tvrtki Autocesta Rijeka - Zagreb. Doznajemo da su uhićena dva bivša predsjednika uprave, Mario Crnjak i Jurica Prskalo, član uprave HAC-a za financije Josip Sapunar te bivši direktor autoceste Rijeka - Zagreb Zlatko Korpar

'Policija istražuje poslovanje HAC-a i tvrtke Autocesta Rijeka - Zagreb s Fimi medijom', rekao je glavni ravnatelj policije Oliver Grbić. Potvrdio je da su uhićene četiri osobe, zbog osnovane sumnje da su počinile više kažnjivih djela zloporabe položaja i ovlasti, te materijalnu štetu od gotovo 26 milijuna kuna.

Službene potvrde imena uhićenih za sada nema, Neslužbeno doznajemo da su privedena dva bivša predsjednika uprave HAC-a, Mario Crnjak i Jurica Prskalo, član uprave HAC-a za financije Josip Sapunar te bivši direktor autoceste Rijeka - Zagreb Zlatko Korpar.

Policija je potvrdila kako su u tijeku pretrage njihovih stanova i poslovnih prostorija te kako će četvorka poslije podne biti privedeni u USKOK u Gajevoj ulici, gdje će dati svoj iskaz. 'Riječ je o potpuno neovisnu kriminalističkom istraživanju za razliku od onih koji su dosad provedeni u HAC-u', rekao je Grbić.

'U nastavku krim istraživanja nad poslovanjem tvrtke Fimi medija sagledan je poslovni odnos koji je imala ta tvrtka s Hrvatskim autocestama i s tvrtkom Autoceste Rijeka Zagreb, a zbog postojanja osnovane sumnje da je počinjeno više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti i počinjene materijalne štete od gotovo 26 milijuna kuna, tijekom današnjeg jutra uhićene su četiri osobe', rekao je Grbić.

Skladgradnja

Podsjetimo, krajem 2009. godine smijenjeni su tadašnji predsjednik uprave Jurica Prskalo i dva člana uprave, Marijo Lovrinčević i Ivica Mlinarević. Nakon smjene slijedilo je i uhićenje navedene trojke te glavnog inženjera na tunelima Željka Kandžije te Slavena Žužula, jednog od vlasnika Skladgradnje.

Oni su završili u pritvoru zbog sumnje da su HAC oštetili za 22 milijuna kuna sklapanjem ugovora o bojenju tunela Sveti Rok i Mala Kapela s tvrtkom Skladgradnja. Iz pritvora su izašli dva i pol mjeseca kasnije.

Tužiteljstvo je tvrdilo da je javni natječaj bio diskriminirajući, kao i da je ugovorena cijena bila prenapuhana, odnosno značajno veća od tržišne.

Fimi media

Sapunar, koji je u HAC došao na poziv Ivice Račana i Radimira Čačića, preživio je tadašnje smjene i uhićenja. Kada je vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak uhićena, Sapunar je svoj mandat stavio na raspolaganje. Naime, navodno je upravo on bio na spornom sastanku u Vladi 2007. godine na kojem je državnim tvrtkama naloženo poslovanje s Fimi medijom.

Sanader na otvaranju dionice autoceste


HAC je, prema nekim informacijama, s tom tvrtkom potpisao ugovore vrijedne 20 milijuna kuna. Među tim su poslovima i pompozna otvorenja pojedinih dionica autocesta.

Panika u HAC-u

No, osim poslova sa Skladgradnjom i Fimi medijom, USKOK je u posljednje vrijeme pokušao raskrinkati moguću kriminalnu organizaciju u HAC-u te poslovanja s nekim drugim tvrtkama kako bi se iz tog državnog poduzeća izvukao novac. A od svih državnih poduzeća, upravo su u HAC-u u posljednjih deset godina bile najveće investicije, tj. tu se okretalo najviše novca. Na cestogradnju je u tom razdoblju uloženo oko 33 milijarde kuna, a za dodatne radove su isplatili 2,7 milijardi bez PDV-a.

Poslovni je dnevnik prije nekoliko dana pisao da u HAC-u vlada panika te da nema inženjera na srednjem i višem položaju koji nije bio na obavijesnom razgovoru u policiji ili USKOK-u.