PEDOFILIJA U CRKVI

Feministice pozvale Ratzingera da prestane koristiti papinsko ime

24.01.2022 u 09:18

Bionic
Reading

Feminističke aktivistkinje pozvale su papu emeritusa Josepha Ratzingera da prestane koristiti papinsko ime Benedikt XVI. dok traje istraga o slučajevima zlostavljanja u njemačkoj južnoj saveznoj zemlji Bavarskoj

„Očekujemo od Josepha Ratzingera da će prestati koristiti svoje papinsko ime i s njim povezane naslove i obilježja“, navodi feministička inicijativa Maria 2.0.

Aktivisti su optužili Ratzingera da je, kao nadbiskup u to vrijeme, umanjio važnost seksualnog zlostavljanja maloljetnih osoba, „na gotovo drzak način“.

Ratzinger je vodio nadbiskupiju Muenchena i Freisinga u razdoblju od 1977. do 1982., nakon toga je postao kardinal te na je na kraju preuzeo papinstvo.

Nadbiskupija je sama naručila izvješća u kojem je zaključeno da se slučajevi seksualnog zlostavljanje u biskupiji desetljećima ne rješavaju na odgovarajući način.

U izvješću je navedeno najmanje 497 žrtvi te 235 navodnih počinitelja, ali sumnja se na značajno veći broj neotkrivenih slučajeva.

Regionalni crkveni čelnici kritizirani su jer su očito prvo stali na stranu klerikalnog sustava i pokušali ga zaštiti, umjesto da su pokazali empatiju prema pojedinačnim žrtvama zlostavljanja.

Trenutno je 94-godišnji Ratzinger optužen po četiri točke neprimjerenog ponašanja. No, u očitovanju obrane opovrgnuo je optužbe.

Bivši nadbiskup Friedrich Wetter također je optužen za neprimjereno ponašanje u nekoliko slučajeva, kao i trenutni nadbiskup, kardinal Reinhard Marx.

„Ovo izvješće ne smije ostaviti bez posljedica nadbiskupiju Munchena i Freisinga, ali i Katoličku Crkvu u cjelini“, zaključila je inicijativa Maria 2.0.