nečinjenje

Njemačko izvješće o seksualnom zlostavljanju djece optužilo bivšeg papu Benedikta XVI.

20.01.2022 u 14:30

Bionic
Reading

Izvješće koje se bavi optužbama protiv Katoličke crkve za seksualno zlostavljanje djece optužilo je papu emeritusa Benedikta XVI .za nečinjenje u četiri slučaja koja su se dogodila u razdoblju dok je bio nadbiskup Muenchena i Freisinga između 1977. i 1982.

Benedikt, poznat i kao kardinal Joseph Ratzinger, zanijekao je bilo kakvu krivicu sa svoje strane. , poznat i kao kardinal Joseph Ratzinger, zanijekao je bilo kakvu krivicu sa svoje strane.

Najmanje je 497 žrtava nabrojano u studiji. Većina njih su bili dječaci i adolescenti koji su bili seksualno zlostavljani između 1945. i 2019., navela je u Muenchenu odvjetnička tvrtka, koja je pripremila stručno mišljenje na zahtjev nadbiskupije.

Prema objavljenoj studiji, najmanje je 235 navodnih počinitelja seksualnog zlostavljanja, među njima 173 svećenika i devet đakona.

Prema navodima odvjetničke tvrtke, 40 svećenika vratilo se pastoralnom radu unatoč navodima da su počinili ili tolerirali slučajeve seksualnog zlostavljanja.

Nova studija o optužbama za zlostavljanje, koje je provela njemačka odvjetnička tvrtka, inkriminira i bivšeg papu, navodi BBC ističući da se zlostavljanje navodno nastavilo i tijekom Benediktova nadbiskupskog mandata, a da je optuženi svećenik ostao aktivan u pastoralnom radu.

Bivši papa, sada u dobi od 94 godine, postao je prvi papa koji je 2013. dao ostavku na tu dužnost u više od 600 godina. Od tada je u Vatikanu vodio uglavnom miran život.

U novom izvješću, koje je naručila Katolička crkva, navodi se da mu je rečeno o činjenicama o slučajevima zlostavljanja djece dok je obnašao dužnost nadbiskupa, ali da ništa nije poduzeo.