SPORAZUM O SLOBODNOJ TRGOVINI

Europska komisija usporila pregovore sa SAD-om

22.01.2014 u 08:44

Bionic
Reading

Pregovori između SAD-a i EU-a o velikom sporazumu o slobodnoj trgovini (TTIP - Transatlantic Trade and Investment Partnership) opet su usporeni zbog odluke Europske komisije da dio sporazuma raspravi s nacionalnim ministrima gospodarstva, kojima se pismom osobno obratio povjerenik za trgovinu Karel de Gucht

Rokovi su poznati upućenima u pregovore oko sporazuma o slobodnoj trgovini između SAD-a i EU-a - mandat predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa ističe ove godine, kao što se najesen u Americi spremaju za izbore za Kongres, tako da se opasno sužava vremenski okvir za postizanje dogovora koji bi nepovratno povezao ekonomski (ne)uspjeh SAD-a i Europske unije.

Kako javlja bečki Der Standard, pozivajući se na dokumente povjerenika Karela de Guchta, Europska komisija odlučila je uključiti i nacionalne vlade u donošenje odluke o sporazumu, jer smatraju kako je riječ o tezi s dugoročnim posljedicama. De Gucht je uputio i pismo svim ministrima gospodarstva u državama članicama, u kojem između ostaloga piše: 'Potrebno je potaknuti na refleksiju u javnosti što ovaj sporazum znači te koji su naši politički ciljevi.' Povjerenik ističe i da ne treba ignorirati 'postojeći negativni ton' te da treba sve raspraviti.

O TTIP-u će se raspravljati i na neformalnom summitu u Bruxellesu 28. veljače, a nevladine udruge su se već oglasile sa svojim kritikama; Greenpeace je sporazum opisao uslugom za koncerne, a čuju se i kritika oko GMO-a, ali i američkog odnosa prema radničkim pravima, za koje sindikati Europske unije ne žele da se i ovdje proširi.

U svakom slučaju, potez Europske komisije zasigurno će usporiti pregovore sa SAD-om o TTIP-u, za koje ekonomski stručnjaci procjenjuje da će povećati europski BDP za 120 milijardi eura do 2027. godine. EK sada priznaje da pregovori neće moći biti gotovi ove godine, a u prioritete sljedeće Komisije - koju će možda voditi socijaldemokrati - TIPP neće nužno biti uključen.