sporne nuspojave

Europa masovno diže ručnu na AstraZenecu: Koje su sve zemlje prekinule, a koje još uvijek cijepe tim cjepivom?

17.03.2021 u 12:30

Bionic
Reading

Poput cunamija proširio se Europom val obustava cijepljenja AstraZenecom. Uglavnom se radi o predostrožnosti dok Europska agencija za lijekove (EMA) ne dovrši istragu sumnjivih slučajeva krvnih ugrušaka i plućne embolije među cijepljenim ljudima. Suspenzije su uvedene iako brojni stručnjaci tvrde da prednosti cijepljenja daleko nadmašuju rizik

Sve je počelo 3. ožujka, kad je Austrija obustavila uporabu jedne serije cjepiva nakon što su dvije osobe razvile komplikacije povezane s krvnim ugrušcima poslije cijepljenja, a što je rezultiralo jednom smrću. Ukupno su identificirana četiri slučaja pojave krvnih ugrušaka nakon cijepljenja cjepivom iz iste serije od milijun doza. Iako još nije utvrđena uzročno-posljedična veza, niz zemalja obustavio je cijepljenje AstraZenecinim cjepivom.

Austrija je suspendirala seriju cjepiva koja je izazvala pojavu ugrušaka. Istom serijom ne cijepe ni u Litvi i Estoniji, a djelomičnu suspenziju potom je uvela Rumunjska. Situacija je eksplodirala 10. ožujka, nakon što su danske vlasti objavile da je umrla osoba zbog ugrušaka poslije primanja cjepiva. Zbog tog događaja Danska je objavila da obustavlja cijepljenje AstraZenecom, čime je postala prva zemlja koja je to napravila.

Danski primjer slijedili su Norveška i Island te su 'iz opreza' obustavili upotrebu cjepiva protiv Covida-19 AstraZenece zbog sumnji da izaziva zgrušavanje krvi usprkos izjavama proizvođača i europskog regulatora koji tvrde da je ono sigurno. Cijepljenje je obustavila i talijanska pokrajina Pijemont. Kasnije je suspenzija proširena na cijelu zemlju.

Dan kasnije i Bugarska je objavila da zaustavlja upotrebu cjepiva AstraZeneca. Ministarstvo zdravlja poručilo je da se odluka temelji na informacijama koje je dobila o mogućim nuspojavama i istrazi EMA-e, koja je u tijeku. Uporaba cjepiva obustavljena je sve dok EMA ne potvrdi da ne postoji opasnost.

Crveno svjetlo potom je za AstraZenecu upalila Irska. 'Cijepljenje AstraZenecom privremeno se treba zaustaviti dok se ne istraže slučajevi zgrušavanja krvi', rekao je u nedjelju zamjenik irskog šefa javnog zdravstva Ronan Glynn.

'Ova preporuka dana je nakon izvještaja Norveške medicinske agencije o četiri nova slučaja zgrušavanja krvi kod odraslih poslije cijepljenja AstraZenecinim cjepivom', rekao je Glynn i dodao 'kako još nije zaključeno da postoji poveznica između AstraZenecinog cjepiva i tih slučajeva'.

Potom je uslijedila kulminacija nakon što su velike europske zemlje - Njemačka, Francuska, Španjolska i Italija - suspendirale primjenu toga cjepiva. Njihov primjer slijedili su Cipar, Latvija, Portugal, Slovenija, Švedska te Luksemburg. A u srijedu je cijepljenje zaustavila i Federacija BiH, u kojoj ono jedva da je i počelo.

Nije pomogla ni izjava Emer Cooke, izvršne direktorice EMA-e, koja je u utorak kazala da neizbježno dolazi do ovakvih incidenata kad cijepite milijune ljudi.

'Incidenti vezani uz zgrušavanje krvi dogodili su se kod vrlo malog broja ljudi', dodala je Cooke.

Hrvatska se nalazi u taboru zemalja koje još uvijek nisu zaustavile cijepljenje AstraZenecom, a ni ne planiraju to do konačne odluke EMA-e.

  • +9
Cijepljenje u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Vladimir Dugandzic / CROPIX

Od zemalja Europske unije, AstraZenecom se bez ograničenja cijepi tek u devet zemalja - osim Hrvatske, to su pandemijom trenutno najgore pogođene Češka i Slovačka te Mađarska, Poljska, Belgija, Grčka, Malta i Finska.

Izvan Europe cijepljenje su prekinule Indonezija, Venezuela i Tajland.

Europska agencija za lijekove u četvrtak će održati 'izvanredni sastanak'.

'Sigurnosni odbor EMA-e u utorak će pomnije proučiti informacije i sazvati izvanrednu sjednicu u četvrtak 18. ožujka kako bi izvukao zaključak iz prikupljenih informacija i predložio druge mjere koje bi mogle biti nužne', priopćeno je iz te agencije.