FATALNI ISHODI

Krajačić Bucić iz HALMED-a otkrila rezultate analize povezanosti smrtnih ishoda s cjepivom AstraZenece

17.03.2021 u 08:51

Bionic
Reading

Od ukupno 14 prijavljenih fatalnih ishoda nakon cijepljenja za njih 6 je utvrđeno da nisu uzročno posljedično povezane s cijepljenjem, za 3 'nije vjerojatna' povezanost, a njih 5 je u tijeku obrade, izjavila je Jelena Krajačić Bucić iz HALMED-a

Krajačić je pojasnila na HRT-u kako se Stručna skupina HALMED-a i HZJZ-a kod donošenja odluke o pojedinim slučajevima koristi svim dostupnim podacima - težini i ozbiljosti te prethodnim saznanjima o nuspojavi, vremenskoj povezanosti i mogućem biološkom mehanizmu nastanka nuspojave te oboljenjima i lijekovima koje pacijent uzima.

Tu su i povijest bolesti te svi nalazi kao i eventualni nalaz obdukcije, ukoiko dože do smrtnog ishoda. Ocjena se određuje na temelju povezanosti kao 'sigurna', 'vjerojatna', 'moguća', 'nije vjerojatna' ili je 'nije moguće ocijeniti'.

Iako stručnjaci tvrde da nema dokaza o povezanosti nuspojava poput stvaranja krvnih ugrušaka i cijepljenja, građani su u strahu pa ne dolaze na zakazane termine. Podsjetimo, skupina stručnjaka HALMED-a i HZJZ-a zadužena za nuspojave i sigurnu primjenu cjepiva utvrdila je da plućna embolija koja je uzrokovala smrt 91-godišnje žene nije posljedica cijepljenja AstraZenecinim cjepivom.

Da je korist od cijepljenja AstraZenecom i dalje veća od rizika - poručila je i direktorica Europske agencije za lijekove. Rekla je da je ovo ozbiljna situacija koja zahtijeva detaljnu znanstvenu procjenu, a bit će predstavljena sutra. Kazala je da je do 10. ožujka u EU-u bilo prijavljeno 30 slučajeva tromboze nakon što je iskorišteno pet milijuna doza cjepiva.