problem astrazenece

Šefica Europske zdravstvene agencije: Ovo se mora dogoditi kad cijepite milijune ljudi. Zgrušavanje krvi dogodilo se kod vrlo malog broja cijepljenih

16.03.2021 u 14:32

Bionic
Reading

Izvršna direktorica EMA-e Emer Cooke izvijestila je o posljednjim informacijama koje imaju o cjepivu AstraZenece, odnosno o nuspojavama zbog kojih je dosad 20-ak zemalja privremeno obustavilo cijepljenje tim cjepivom

Europska agencija za lijekove (EMA) priopćila je jučer da će u četvrtak održati 'izvanredni sastanak' nakon što je više zemalja obustavilo uporabu AstraZenecina cjepiva zbog slučajeva zgrušavanja krvi, napominjući da su prednosti cjepiva i dalje veće od rizika.

'Naš sigurnosni odbor proučio je preliminarne rezultate vezane uz krvne ugruške. Ovo je proces koji traje. Danas neću izložiti rezultate znanstvene analize nego objasniti korake i kada možete očekivati rezultate', kazala je Emer Cooke, izvršna direktorica EMA-e.

'Kad cijepite milijune ljudi, neizbježno je da dolazi do ovakvih incidenata', istakla je.

'Incidenti vezani sa zgrušavanjem krvi dogodili su se kod vrlo malog broja ljudi', dodala je Cooke.

'Prošlog tjedna naš odbor sastao se nekoliko puta, no u međuvremenu je interes za ovaj događaj doveo do toga da pojedinačno proučimo svaki slučaj pa će se naši stručnjaci sastati i danas kako bi proučili i analizirali ove slučajeve uz sve dostupne podatke iz država članica. Stručnjaci će provesti analizu pa ćemo se opet sastati u četvrtak kako bismo donijeli odluku treba li doći do poduzimanja dodatnih koraka i o tome ćemo obavijestiti javnost', poručila je Cooke.

'Ne možemo donijeti zaključak bez dobre i sveobuhvatne analize', dodala je.

Cooke je navela da se ove nuspojave nisu javile u kliničkim istraživanjima, prenosi N1.

'Pandemija je globalna kriza sa snažnim socioekonomskim učincima. Ona i dalje ostaje golem teret za europski zdravstveni sustav. Cjepiva štite građane, osobito zaposlene u zdravstvu i u ranjivim skupinama, a to je važno u našoj ocjeni rizika i dobrobiti. I dalje smo čvrsto uvjereni da su dobrobiti AstraZenecina cjepiva u sprječavanju obolijevanja i smrti veće od rizika, a svi koji su primili to cjepivo i zabrinuti su trebaju se javiti zdravstvenim djelatnicima i prijaviti moguće nuspojave', kazala je Cooke.

'U četvrtak ćemo donijeti zaključak', istaknula je i dodala da EMA ozbiljno shvaća ovaj posao.

'Dobivamo informacije o okolnostima ovih smrtnih slučajeva. Koliko znamo, ovi su slučajevi vezani uz neke potpopulacije, ali nisam autorizirana komentirati slučajeve iz Njemačke, a naš odbor raspravlja o tim slučajevima', kazala je Cooke komentirajući smrtne slučajeve nakon cijepljenja u Njemačkoj.

Cooke se osvrnula i na navode da je možda problem u određenim pošiljkama cjepiva.

'Određene pošiljke cjepiva bile su sumnjive i s njima su bile povezane ove nuspojave. Mobilizirali smo radni odbor zadužen za analizu toga jesu li neke pošiljke povezane s ovim incidentima i je li došlo do nekih incidenata tijekom same proizvodnje koji su mogli dovesti do razlike u cjepivima', pojasnila je.

Obustava cijepljenja

Podsjetimo, Švedska i Latvija zadnje su u nizu zemalja koje su zaustavile cijepljenje. Prije su to učinile Njemačka, Francuska, Španjolska, Danska, Norveška, Nizozemska, Cipar, Rumunjska, Bugarska, Portugal, Slovenija, Irska i Island.

Austrija je suspendirala seriju cjepiva koja je izazvala pojavu ugrušaka. Istom serijom ne cijepe ni u Litvi i Estoniji.

Izvan Europe cijepljenje su prekinule Indonezija i Venezuela.