STVAR RECIPROCITETA

EU razmatra uvođenje viza za Amerikance?!

12.09.2013 u 17:29

Bionic
Reading

Europski parlament odobrio je u četvrtak uvođenje mehanizma koji Europskoj uniji omogućuje uvođenje viznog režima za državljane zemalja koje još uvijek zahtijevaju vize od pojedinih članica EU-a. Omogućena je i suspenzija bezviznog režima s trećim zemljama kako bi se zaustavili znatni i iznenadni priljevi migranata, kao i broj neutemeljenih zahtjeva za azilom, što će se pak primjenjivati samo u slučajevima krajnje nužde

Novi vizni mehanizmi odobreni su u Europskom parlamentu sa 328 glasova za, 257 protiv i 46 suzdržanih. 

'Princip reciprociteta prema kojemu treća zemlja koja ima bezvizni režim s EU-om mora pružiti isti tretman državljanima EU-a ključno je obilježje zajedničke vizne politike EU-a', rekao je Agustín Díaz de Mera, izvjestitelj Odbora za građanske slobode Europskog parlamenta.

Nova pravila odnose se na države koje ustraju u traženju viza od državljana EU-a, iako njihovi državljani nemaju istu obvezu prilikom ulaska u EU. To će omogućiti Europskoj uniji da izvrši veći pritisak na pojedine države da poštuju pravilo reciprociteta.

'SAD, primjerice, trenutačno zahtijeva vize od državljana Bugarske, Cipra, Rumunjske i Poljske, a u Kanadi isto vrijedi za državljane Češke, Bugarske i Rumunjske', navodi se u priopćenju Europskog parlamenta.

Nove odredbe uključuju i tzv. mehanizam suspenzije koji omogućuje Europskoj uniji da ponovno uvede vize pojedinim zemljama, doduše u izvanrednim situacijama i privremeno na šest mjeseci.

'Mehanizam suspenzije ne cilja specifične treće zemlje. On omogućuje generalni okvir za budućnost i može se primijeniti na bilo koju zemlju čiji državljani mogu putovati u EU bez viza. Amandmani na vizni režim imaju za cilj očuvati integritet procesa vizne liberalizacije i osigurati da bezvizni režim za EU ne bude zloupotrijebljen', rekao je Agustín Díaz De Mera.