velike štete

Dok se traži povratak protugradne obrane, državni tajnik zna krivca za nedaće te poručuje: I prije je bilo tuče

14.06.2022 u 22:12

Bionic
Reading

Razmišlja li se o vraćanju protugradne obrane nakon oluja koje su se zaredale ili vladajući ostaju pri svom stavu, otkrili su za RTL u Ministarstvu poljoprivrede

"Ja to nisam u životu vidio. 20 do 30 centimetara leda na cestama. Bagerima morali počistit da bi se moglo prolaziti. Usjevi, vinogradi trajni nasadi. Procjene 60 do 100 posto štete", rekao je za RTL državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, Zdravko Tušek.

Na pitanje novinara razmišlja li se ponovnom uvođenju raketa, Tušek je odgovorio da ipak ne.

"Usred klimatskih promjena u cijelom svijetu se događaju ovakve stvari. Klimatske promjene uzele maha. Poljoprivreda je najviše izložena. Unatoč znatnim financijskim sredstvima od '60-ih godina, sustav neučinkovit, neodrživ. Financijski i organizacijski", kaže Tušek.

Kazao je da treba tražiti alternativu i ulagati u preventivne mjere. "Tu je osiguranje. Jer su to privatne površine. Trebamo ulagati u preventivne mjere, protugradne mreže, protumrazni sustav", rekao je.

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika

Iako poljoprivrednici tvrde da su rakete pomagale, a da su ovakva nevremena krenula od kada su one ukinute, Tušek je ponovo ustvrdio da to nije točno.

"Bilo je i prije tuča. Tome u dokaz sve analize", rekao je.