RAKETARI OPTUŽUJU

Hrvatska protugradna obrana je razoružana! 'Rakete su strpali u skladište, dali nam četrdeset litara otopine, svemu je prošao rok. Za ove štete krivi su Ministarstvo i DHMZ'

03.06.2022 u 15:22

Bionic
Reading

Dva strašna nevremena s tučom pogodila su sjever Hrvatske u deset dana, a šteta se procjenjuje u višemilijunskim iznosima. Iako je Zakon o sustavu obrane od tuče još uvijek na snazi, nadležne institucije smatraju da je protugradna obrana neučinkovita, zbog čega je zabranjena 2020. godine. Mnogi pak smatraju da država ne postupa u skladu sa zakonom i da se ova šteta mogla spriječiti

Nevrijeme s obilnom tučom koje je u četvrtak u poslijepodnevnim satima poharalo Zagorje i dio Zagrebačke županije ostavilo je iza sebe veliku štetu. Prije nešto više od tjedan dana jaka tuča pala je i na području Krapinsko-zagorske i Varaždinske županije te je uništila polovicu hrvatske proizvodnje cvijeća, a šteta se broji u desecima milijuna kuna. Poljoprivrednici se žale da se ona mogla spriječiti ili barem umanjiti sustavom protugradne obrane, ali država ne dijeli to mišljenje.

Za obranu od tuče, naime, odgovoran je Državni hidrometeorološki zavod, a iz tog državnog tijela godinama tvrde da je sustav protugradne obrane neučinkovit i da nije znanstveno opravdan.

'Već preko 20 godina nema znanstvenih dokaza da je upravo protugradna obrana učinkovita na način na koji se radi, ili raketama ili prizemnim generatorima. Vrlo je teško dokazati njezinu učinkovitost, ali svi svjetski znanstveni rezultati govore da nema nekog velikog signala. Prema tome, ako nema ekonomske isplativosti takve obrane, Svjetska meteorološka organizacija je pri stajalištu da se ona ne treba operativno provoditi, nego da treba uložiti u istraživanje takvih složenih olujnih procesa u atmosferi', rekla je Branka Ivančan Picek, ravnateljica DHMZ-a, za N1. O neučinkovitosti protugradne obrane na Twitteru su se danas oglasili i iz Vlade te pokazali da se u potpunosti slažu s tvrdnjama ravnateljice DHMZ-a.

Zakon još uvijek vrijedi

S njihovima tezama nikako se ne slaže Josip Salatko, predsjednik Udruge raketara protugradne obrane Hrvatske. 'Krivac za jučerašnju tuču i za onu prethodnu upravo je ravnateljica DHMZ-a. I ministrica poljoprivrede Marija Vučković snosi dio odgovornosti. Obrana od tuče zakonom je donesena i taj zakon još uvijek važi i on bi se trebao poštivati', rekao je Salatko.

Kako vladajući ne vide smisao u protugradnoj obrani, već se neko vrijeme najavljuje ukidanje Zakona o sustavu obrane od tuče, no on još uvijek nije donesen. Stoga bi, prema još uvijek važećem zakonu o protugradnoj obrani, obrana od tuče trebala počinjati od 1. svibnja do 30. rujna svake godine. No već tri godine, otkako se ozbiljnije govori o ukidanju tog zakona, ne isporučuju se ni rakete ni valjana oprema.

'Oni su mislili da će to brzo gurnuti preko političkih linija u Sabor i da će on ukinuti taj zakon. Međutim nije još došlo do procedure, a oni nisu ništa pripremili i pala je tuča. Stradali su Hum na Sutli i područje prema Varaždinu', govori Salatko i dodaje kako ne vidi razlog zbog kojeg bi se ukinula dosadašnja protugradna obrana jer ne zna na koji način bi itko od toga imao koristi osim nekih interesnih skupina.

'Sve se izgleda svodi na priču o osiguranju. Znate da, ako, nedajbože, imate bilo kakvu štetu, možete dobiti odštetu, a znate koliko dobijete, nakon koliko vremena dobijete i kakva je procedura. Meni sve to miriši na neku proviziju, netko će dobiti proviziju.'

  • +6
Ministrica Marija Vučković obišla područje pogođeno tučom Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski

Država dala 40 litara protugradne otopine kojoj je prošao rok, 2500 raketa propalo u skladištu

'Poslali su nam na teren tu otopinu za prizemne generatore kojoj je prije tri godine prošao rok upotrebe. Dobili smo četrdeset litara otopine kojoj je prošao rok. Drugim riječima, žele na sve načine pokazati da se obrana od tuče ne isplati, da je to neefikasno', tvrdi Salatko.

Protugradni sustav prije je funkcionirao tako da raketari svako jutro dobiju informacije o stanju raketa i opreme. Ako bi prema vremenskoj prognozi bilo najavljeno nevrijeme, svi bi bili u stanju pripravnosti. Radarom bi se pratio tučonosni oblak, a generatori napunjeni otopinom srebrnog jodida koja razbija oblak palili bi se na dva do tri sata. U slučaju da se oblaci ne razbiju do kraja, u zrak bi se lansirale rakete s istom tom otopinom. Prije tri godine država im je prestala slati rakete, prošle godine ukinula im je radiovezu (što podrazumijeva da vas netko telefonski mora nazvati i javiti da upalite generator), a sada koriste samo prvi stupanj obrane, generatore s otopinom. Ove godine protugradna obrana počela je mjesec dana nakon što je to trebala prema zakonu i sjever Hrvatske odmah je zadesilo nevrijeme.

  • +10
Posljedice nevremena u Klanjcu i Kumrovcu Izvor: Pixsell / Autor: Slaven Branislav Babic

'Šteta je tolika zato što su nam ukinuli rakete. Prije smo radili generatorske postaje i lansirne postaje, a onda su ukinuli raketnu obranu i pustili samo generatore. Umjesto da su zgusnuli mrežu, oni su je prorijedili, tako da Zagorje sada brani samo 16 generatora', kaže Salatko. Mišljenja je da se ne bi dogodile ovakve štete da ih država nije razoružala unatoč zakonskim obvezama. 'Sigurno ne bi stradali Oroslavje, Trgovišće, Stubica, to bismo razbili bez pardona', smatra Salatko.

Prema njegovim riječima, 2500 raketa povučeno je u centralno skladište u Varaždin te im je u međuvremenu prošao rok upotrebe. Toliko raketa bilo bi dovoljno za provedbu deset velikih protugradnih obrana, a njihovo povlačenje u skladište državu samo košta dodatan novac. 'Kao prvo, plaća se osiguranje tog objekta u kojem stoje rakete. Sada će još tražiti uništenje istih tih raketa jer im je prošao rok upotrebe. Morat će sve objekte, lansirne rampe, kućice, sve to onda srušiti i postaviti zemljište u prvobitni položaj. To sve opet snose porezni obveznici', ističe predsjednik raketara.