Vedrana Šimundža Nikolić

Državna tajnica: Suci prvog stupnja nikad ne miruju, zaslužuju povišicu

20.06.2023 u 12:28

Bionic
Reading

Državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Vedrana Šimundža Nikolić, govoreći o Zakonu o plaćama sudaca, kazala je da prvostupanjski suci zaslužuju povišicu jer su stalno u kontaktu s građanima i strankama te čak i nakon radnog vremena predmete koje rješavaju nose kući

"Suci prvog stupnja nikad ne miruju, rade svakodnevno od 8 ujutro do 3 poslijepodne i nose predmete kući, a potom iduće jutro dolaze na novi radni dan. Stalno su u kontaktu s građanima i strankama, donose i pišu presude“, kazala je Šimundža Nikolić, predstavljajući izmjenama Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika.

Zbog toga je važno da se dodatno vrednuje rad tih sudaca, a resorno ministarstvo radi na poboljšanju materijalnog statusa sudskih službenika i namještenika bez kojih suci ne bi mogli donositi presude, naglasila je državna tajnica.

Zakonskim izmjenama osnovica se povećava sa 625,20 eura na 706,50 eura bruto, a koeficijent za izračun plaća sudaca prvostupanjskih sudova (općinski, trgovački i upravni sudovi) povećava se s 3,54 na 4,21.

Državna tajnica je kazala da hrvatsko pravosuđe ulaže velike napore u rješavanju sudskih predmeta, međutim uvijek postoje određeni slučajevi koji pun novinske stranice, zbog čega se negativna percepcija širi na cijeli pravosudni sustav.

Zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić upozorava da zakonske izmjene ne obuhvaćaju zaposlenike na nižim pozicijama, kao što su domari, čistačice, ali i savjetnici i zapisničarke (službenike i namještenike). Ističe da i njima treba povećati plaće.

Plaće zapisničarki bliske minimalcu

"Kad govorimo o zapisničarkama, tu su oko 90 posto žene, njihove su plaće bliske minimalcu, obavljaju temeljni dio posla bez kojih sudovi ne funkcioniraju, a one su možda najbitnije građanima da bi ostvarili svoja prava", kazala je.

Damir Bajs iz kluba Fokusa i Reformista smatra da plaće službenika i namještenika od 505 eura ukazuju na brojna neriješena pitanja.

"Štrajk pravosudnih namještenika je u tijeku, a najavljen je štrajk pravosudnih policajaca. Materijalni uvjeti koji su potrebni da bi pravosuđe funkcioniralo nisu napravljeni", ustvrdio je.

Zastupnica Socijaldemokrata Vesna Nađ napominje da veće plaće sudaca neće promijeniti percepciju javnosti prema kojoj pravosuđe nije neovisno te favorizira one koji imaju moć

"Zar je bio potreban bijeli štrajk sudaca da bi ministarstvo shvatilo kakav je materijalni položaj sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika? Zar HDZ mora trenirati strogoći nad najslabijima?", pitala je Nađ.

HDZ-ov Damir Habijan odgovorio je da je oporba imala svoju priliku dok je bila na vlasti, međutim ona je, kako je rekao, sucima smanjivala osnovice i koeficijente.