KATASTROFA NA MATURI

'Dostojevski se rodio u Vinkovcima, u Hercegovini'

državna matura

državna matura

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Antonio Bronic/Vecernji list

Rezultati maturalnog ispita iz hrvatskog jezika i ove su godine katastrofalni, a profesori su imali priliku pročitati dosad nezabilježene bisere u učeničkim esejima, otkriva Večernji list

'Neki ljudi zaslužuju da ih se ubije, Raskoljnikov se nikada nije pokajao za svoja nedjela' (a pokajao se), živio je 'u podrumskom tavanu', i 'Dostojevski se rodio u Vinkovcima, u Hercegovini', samo su neki od bisera koje su maturanti ove godine napisali u svojim esejima i na osnovnoj i na višoj razini, piše Večernji list.

Mnogi nisu čak znali što znače pojedine riječi (npr. ilustrator), sintaksa rečenice hrvatskih maturanata nije dobra, često koriste fraze, radnju romana smještali su u sadašnje vrijeme...

'Nije mogao biti čovjek, jer je o svemu previše razmišljao umjesto da je prošao mimo svega bez grižnje savjesti', napisao je jedan učenik.

Profesori materinjeg jezika ističu da izvrsno napisanih eseja nema puno te da je bisera bilo znatno manje nego na lanjskoj probnoj maturi. Ocjenjivači eseja tolerirali su čak korištenje dijalekta, prepoznavali su djecu kojoj hrvatski jezik nije materinski, što ih nije priječilo da napišu dobar tekst.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi