IZAŠAO IZ ZATVORA

Župan Dekanić se vratio na posao, prijeti tužbama protiv medija

24.04.2023 u 15:51

Bionic
Reading

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić i ostali osumnjičeni u aferi vezanoj uz njegovu prometnu nesreću izašli su prije deset dana iz istražnog zatvora, a župan je danas priopćio kako je prije tjedan dana nastavio s redovnim radnim aktivnostima vezanima uz svoju dužnost

"Cjelokupna procedura i tijek događanja mogao se pratiti u medijima pa želim upozoriti na neke dijelove. S obzirom na vremenski odmak i ono što mi se stavlja na teret, smatram da su provedene mjere i postupci bili nepotrebno prerigorozni. Želim prije svega zahvaliti onom dijelu medija koji su o navedenim događanjima korektno izvještavali te najaviti pokretanje kaznenih prijava protiv pojedinaca i medijskih kuća za sve u potpunosti izmišljene događaje i okolnosti koje su objavljivali te kojima su nedozvoljenim pritiscima htjeli usmjeriti poduzimanje mjera i daljnji tijek postupanja nadležnih tijela", kazao je Dekanić.

Župan se ispričao svima kojima su spominjana događanja prouzročila bilo kakvu štetu ili neugodu.

"Hvala uistinu mnogim ljudima koji su u teškim trenutcima za mene osobno i moju obitelj, prijatelje te moje radno okruženje izražavali bezrezervnu potporu i suosjećanje. Kako naš narod često zna reći „u svakom zlu neko dobro“, siguran sam da su me kroz ovo razdoblje sve vaše molitve ojačale i učinile boljim čovjekom. Hvala vam od srca", kazao je župan.

"Nastavljam raditi u korist Vukovarsko-srijemske županije, kao i do sada, kroz provođenje započetih i planiranje budućih projekata s ciljem razvoja naše županije i boljitka života svih njezinih stanovnika", zaključio je Dekanić.

Podsjetimo, Uskok i policija sumnjiče Dekanića da je 17. travnja 2022. iza ponoći, upravljao službenim automobilom županije na području Županje i Cerne pod utjecajem alkohola (1,4 promila) neprilagođenom brzinom od 87,9 kilometara na sat. Nakon što je izgubio nadzor nad upravljačem, Dekanić je vozilom sletio izvan kolnika i udario u prednji kraj automobila 47-godišnjakinje, parkiranog ispred njezine kuće, a potom i u ogradu kuće.

Kako bi izbjegao prekršajnu odgovornost i negativni publicitet, Dekanić je, sumnja se, dogovorio sa 47-godišnjakinjom da ne zove policiju i da će joj nadoknaditi prouzročenu štetu. Međutim, kako je policija bila obaviještena o nezgodi putem instalirane aplikacije u automobilu županije, a također i od očevidaca, Dekanić je pozvao Bičanića da odmah dođe na mjesto nesreće kako bi fingirao policajcima da je službenim automobilom upravljao Bičanić, a da je sam bio suvozač.

Za to vrijeme, precizira Uskok, 55-godišnji pomoćnik šefa smjene policijske postaje nije unio u Informacijski sustav MUP-a obavijest o prometnoj nezgodi koju je po dojavi očevidaca prouzročio pijani Dekanić, iako ga je o tome obavijestio Operativno-komunikacijski centar (OKC) Policijske uprave vukovarsko-srijemske, već je evidentirao da se dogodila prometna nezgoda s materijalnom štetom.

  • +5
Župan Damir Dekanić i troje policijskih službenika privedeni su na ispitivanje na Županijski sud u Osijeku Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric

Potom je, dodaje Uskok, 55-godišnji pomoćnik smjene na mjesto nezgode uputio prometnu ophodnju s 34-godišnjom policajkom kao vođom ophodnje.

Iako su na mjestu događaja zatekli službeni automobil i Dekanića te znajući da pravilnik propisuje provođenje očevida, policajci su na Dekanićev zahtjev i pod utjecajem njegovog autoriteta kao župana, postupali protivno pravilniku.

To su, ističe Uskok, napravili kako bi spriječivši da se točno utvrde sve okolnosti nastanka prometne nesreće time osigurali da Dekanić izbjegne prekršajnu odgovornost. Tužiteljstvo okrivljenike tereti za trgovanje utjecajem, zlouporabu položaja i ovlasti te pomaganje u tim nedjelima.