LOKALNI IZBORI

Dario Duje Jakaša kandidat HNS-a za splitskoga gradonačelnika

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 22.03.2021 17:11
  • Objavljeno 22.03.2021 u 17:03
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Kandidat Hrvatske narodne stranke (HNS) za splitskoga gradonačelnika na lokalnim izborima Dario Duje Jakaša najavio je u ponedjeljak na predstavljanju kako će se zauzimati za veću ulogu gradskih kotareva u prevladavanju teškoća s kojima se suočavaju građani

"Trebamo približiti strukture Grada potrebama građana, a to znači prebaciti dio novca (iz gradskog proračuna) kotarevima, ali i odgovornost na kotareve", rekao je Jakaša.

Istaknuo je kako se prometne teškoće u Splitu i pristup istočnoj obali mogu riješiti ako gradska uprava za to bude imala dobru volju.

Na predstavljanju kandidata za splitskoga gradonačelnika bio je i predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj, koji je za Jakaša rekao da je oličenje nove politike te stranke, a to je umjerenost, odgovornost i paziti na postupke. Istaknuo je kako se nada da će ostvariti odličan izborni rezultat.

Čuraj je rekao da na nacionalnoj razini HNS kreće s pretkampanjom pod sloganom 'Vraćamo se korijenima' radi ponovnog vraćanja narodnjačkih vrijednosti u politiku na svim razinama.

Po njegovim riječima, postoje "ukopani rovovi" u kojima su "neki lijevo, a neki još ljevije, neki desno i trude se biti skroz desno", a pritom se zaboravlja da je bit bavljenja politikom - dobrobit građana. "Sigurno da mi (HNS) imamo određene stigme i žigove koje smo dobivali u prošlosti", rekao je i pritom spomenuo negdašnjeg predsjednika HNS-a Radimira Čačića, kad su toj stranci "lijepili neke žigove klijentelizma".

"Neću reći da je to sve bilo možda bespredmetno i bezrazložno, ali ove podjele sigurno su nešto što mora biti prošlost u hrvatskome političkom spektru, i to je ono što mi želimo u novom HNS-u u jednom modernom liberalizmu pružiti", rekao je Čuraj.

Odgovarajući na novinarska pitanja o HNS-ovu koaliranju, Čuraj je istaknuo kako je njegov zadatak kao predsjednika pripremiti stranku za sljedeće parlamentarne izbore za tri godine, ali ni lokalni izbori, kako se dodao, ne mogu se izbjeći.

"Ono što javnost gleda da smo mi podržavajući HDZ u proteklom mandatu skrenuli u desno - nismo. Ostali smo tamo gdje smo uvijek bili i gdje su korijeni i ono što sam rekao - vraćanje korijenima. To je ono što ćemo prezentirati ovog tjedna, to je ona politika gdje je naša prva predsjednica nas ostavila, dakle u postojećim okvirima koje su oni tada postojali - te '71. - raditi najbolje za zemlju", rekao je Čuraj.

O ulasku HNS-a u koaliciju s HDZ-om 2017. Čuraj je rekao kako je to bilo za dobrobit zemlje, ali "katastrofalno za HNS" te kako on od toga ne bježi.

"Tada sam došao u Sabor i sigurno da je puno dobrog zemlja dobila, u konačnici i grad Split i Splitsko-dalmatinska županija, i svi zajedno. HNS je pretrpio veliku štetu i danas krećemo iznova, okrećemo novi list i za sve buduće koalicije smo otvoreni kad su dobre ideje na tapetu, ali isto tako biti i strogi protivnik, ako hoćete i HDZ-u na bilo kojoj razini ako nešto prepoznamo da nije dobro za građane", istaknuo je Čuraj.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!