debata na rtl-u

Ćorić: 'Podigli smo prosječne plaće na 6700 kuna'. Grčić: 'Niste vi nego poduzetnici'

09.06.2020 u 19:12

Bionic
Reading

Što najjače političke opcije nude biračima i kako obećano misle ispuniti? Nakon što je i HDZ predstavio svoj predizborni i gospodarski program, što je SDP, odnosno Restart koalicija učinila prošli tjedan, RTL Danas donio je sučeljavanje dvojice ključnih ljudi iz timova koji su radili te programe, Branka Grčića i Tomislava Ćorića.

'Možemo jamčiti da ćemo u sljedeće četiri godine nastaviti raditi ono što smo radili. Ukoliko se referiramo na 100.000 radnih mjesta, podsjetit ću da smo u posljednje četiri godine kreirali 110.000 radnih mjesta. Ako se referiramo na prosječnu plaću, u trenutku kad smo preuzeli odgovornost za Hrvatsku, ona je iznosila 5600 kuna, danas iznosi 6700 kuna. Dakle, ovaj iskorak koji namjeravamo napraviti, jest iskorak u perspektivnu i sigurnu budućnost za sve građane i građanke', rekao je Ćorić.

Grčić mu je replicirao kako je vrlo jasno da plaće dižu poduzetnici te da one o Vladi ovise indirektno.' Mi smo napravili jednu stvar koja ide u prilog ljudima koji imaju manju plaću, a HDZ ide uvijek svojim smjerom, on bi dizao samo veće plaće. Digli su plaće samo za one koji imaju 18.000 plus neto, a mi smo išli na povećanje osobnog odbitka', rekao je Grčić.

Grčić misli da HDZ kreće u svoj program kao da u ovom trenutku nema krize. 'Opisuju velike rezultate do trećeg mjeseca ove godine. Onda četvrti i peti mjesec nestaju totalno iz programa. Minusi u BDP-u, deficit proračuna, javni dug koji će biti nikad veći... Naš program kreće od koronakrize', kaže.

Ćorić je rekao da su oni programu iskomunicirali i građani mogu pročitati na stranicama. 'Sve ono što je učinjeno u protekle četiri godine i što namjeravamo učiniti. Naprotiv, naš program je uistinu baziran na onome što smo učinili tijekom koronakrize. Dobrim dijelom, obranili, prije svega, zdravlje i živote naših ljudi, a nakon toga aktivnim gospodarskim mjerama sačuvali 500.000 radnih mjesta i naše gospodarstvo funkcionira tako da u narednom razdoblju temeljem ostvarenih sredstava iz EU, koji će biti uduplani u odnosu na standardne financijske omotnice, želimo iskoračiti znatno jače nego do sada', kaže Ćorić na što mu je Grčić replicirao:

'Međutim, sad postoji ono "ali". Ako ove godine imamo deficit 25 milijardi kuna, ako u idućoj godini planiramo rast od sedam ili 7,5 posto, ovisno o mjerama koje ćemo poduzeti. I, deficit od opet oko 10, 12, 13 milijardi kuna, vidjet ćemo... To je već 40 milijardi kuna minusa. A HDZ, sinoć sam računao mjeru po mjeru, obećava 93 milijardi kuna težak paket. Kako je to moguće, 93 milijardi plus 40 milijardi kuna minusa koji treba zatvoriti. To je nestvarno!'

'Gospodin Grčić zaboravlja da smo u međuvremenu realizirali sljedeći trenutak. Ne znam zašto ga u vašem programu niste uzeli u obzir. Hrvatsku u naredne četiri godine, pored višegodišnjeg financijskog okvira, koji nam je svakako trebao predstojati, isto tako čeka 10 plus milijardi eura za oporavak gospodarstva, koji će dobiti sve zemlje', rekao je Ćorić.