'SIGURNA HRVATSKA'

[VIDEO] HDZ predstavio svoj izborni program: 'Hrvatska je bolja zemlja nego 2016.'

09.06.2020 u 12:55

Bionic
Reading

HDZ je točno u 13 sati započeo s predstavljanjem svog izbornog programa nazvanog 'Sigurna Hrvatska'. Uoči predstavljanja neki detalji programa već su poznati pa se tako spominje dizanje prosječne plaće na 7600 kuna i minimalne plaće na 4250 kuna te smanjenje broja ministarstava i broja lokalnih dužnosnika

13.47 Ponovio je da je nedopustivo da cure informacije iz istraga. 'I tu ustrajem na tome - tko god unutar sustava ima takvu informaciju, mogao je to probiti. To nije dobro. Te aktivnosti moraju biti tajne. Što se mene tiče, ja bih volio da je to još trajalo pa bih volio da znam tko je još iza toga. Meni je najviše u interesu kao predsjedniku Vlade i HDZ-a da se ta priča rasvijetli. Ne možemo imati u sustavu koji se bavi time da netko probija mjere', kazao je Plenković.

13.43 Plenković je komentirao i buking servis koji se spominje u programu HDZ-a. 'Poduzetnici se bune? Kolege koji se bave turizmom svjesni su da postoji više od 100 tisuća iznajmljivača i mnogi koriste globalne servise. Iz onoga što naši ljudi kažu, velik dio sredstava ostane toj platformi. Ovo je ideja koja ide našem čovjeku poduzetniku u prilog. Ideja je da imate što manje davanja nekome trećem. To je bilo u prilog poduzetnicima', kazao je.

13.41 'Neki kažu da bi magični broj bio 12, ali po mom iskustvu ipak će biti nešto više', kazao je Plenković, upitan na koliko će smanjiti broj ministarstava.

13.38 Najavio je otvaranje granica s Austrijom nakon koronavirusa, a upitan što je s nabavom vojnih zrakoplova, kazao je da je to trajni cilj.

13.37 'Očekujemo da HDZ bude relativni pobjednik. Što više, to bolje', kazao je Plenković, dodavši da će se u iduća dva tjedna vidjeti 'tko je to'.

13.36 Upitan hoće li u programu biti objašnjeno i kako sve ovo misle ostvariti, Plenković je kazao da program ima više od 110 stranica. 'Nije nitko ovo iz prsta stavljao. A program realiziraju Vlada i ljudi', poručio je.

13.31 'Što se tiče Ine, ambicija ostaje ista. Sutra će konzultanti s nama održati konferenciju i nakon toga obavijestit ćemo vas o daljnjim koracima', kazao je Plenković, upitan što je s obećanjem o otkupu dionica Ine.

Što se tiče predizbornih skupova, oni će se uglavnom održavati na otvorenom, najavio je Plenković o epidemiološkim mjerama. 'Evo, ministar Beroš mi je poslao da je i danas nula novooboljelih', rekao je.

13.30 Na pitanje novinara kazao je da ovaj program nije krupan zalogaj jer imaju iskustvo upravljanja Hrvatskom. 'Ovi ciljevi su realni i omogućuju kvalitetan život. Osigurat ćemo dovoljno sredstava za realizaciju planova', rekao je.

Upitan o padu rejtinga i slučaju Rimac, Plenković je kazao: 'Što se tiče rejtinga, mi smo 2016. zaostajali više od 10 posto za SDP-om pa smo pobijedili. Tada i sada situacija je drugačija. Očekujem da ove male turbulencije koje smo imali neće smetati HDZ-u. Vlada je razriješila one koje može razriješiti. One koje su u trgovačkim društvima nismo mogli, nismo još procijenili da je situacija takva da se pokrene proces razrješenja.'

13.29 'S ovakvim programom i iskustvom želimo predstaviti program koji jamči budućnost', rekao je Plenković.

13.26 'Naš utjecaj nikada nije bio veći, naša reputacija u ekonomskom i financijskom smislu', kazao je Plenković, predstavivši poglavlje 'globalne prepoznatljivosti'. Najavio je ulazak u eurozonu te opremanje i ulaganje u Hrvatsku vojsku.

13.24 Osnažena državnost četvrto je poglavlje HDZ-ovog programa. 'Radit ćemo na daljnjoj digitalizaciji i sustav e-građani dobit će nove usluge. Usvojit ćemo novu strategiju borbe protiv korupcije. Dalje smanjivati broj starih i neriješenih predmeta na sudovima. Mjienjat ćemo Zakon o parničnom postupku. Bavit ćemo se rješavanjem ratnih zločina', pobrojao je Plenković.

Smanjit ćemo broj ministarstava i poboljšati funkcioniranje Sabora, kazao je.

Najavio je i pomoć za Zagreb, ne samo u vidu Zakona o obnovi Zagreba.

  • +15
Zagreb: Andrej Plenković i njegov tim predstavili program za parlamentarne izbore Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

13.19 Što se tiče perspektivne budućnosti, Plenković je najavio porezna rasterećenja, odnosno snižavanje opće stope PDV-a za ugostitelje. 'Svaka mlada osoba s poslovnim projektom imat će pravo na 130 tisuća kuna za samozapošljavanje. Subvencionirat ćemo 20 tisuća mladih obitelji za stambene kredite, graditi vrtiće. Uvest ćemo dječju karticu i omogućiti pogodnosti za obitelji s djecom', rekao je.

Učenicima i studentima omogućit ćemo besplatni željeznički prijevoz, ali i regulirati rad nedjeljom, nabrajao je Plenković.

Povećat će se kapaciteti obnovljivih izvora energije i opskrba vodom.

13.17 Što se tiče socijalne sigurnosti, Plenković je kazao da im je plan uložiti tri milijarde kuna u modernizaciju zdravstva, skratiti liste čekanja, izgraditi nacionalnu bolnicu, revitalizirati Imunološki zavod.

Žele povećati minimalnu plaću i stvoriti preduvjete da prosječna plaća bude 7600 kuna.

HDZ obećava i otvaranje 100 tisuća radnih mjesta, ali i povećanje mirovina za 10 posto.

13.16 Ponovio je da program ima pet cjelina - socijalna sigurnost, perspektivna budućnost, ekonomska suverenost, osnažena državnost i globalna prepoznatljivost.

13.12 Kazao je da je prethodni mandat bio vrlo zahtjevan. 'Sve te teme koje su došle rješavali smo. Hrvatska je bolja zemlja nego 2016., a građani imaju bolji standard', kazao je Plenković.

Rekao je da program HDZ-a ima više od 110 stranica. 'Ako obnovimo povjerenje sugrađana za svojevrsno drugo poluvrijeme, to znači sigurnu Hrvatsku po pitanju radnih mjesta', dodao je.

'Prvi put se u ovoj krizi moglo pratiti kako se snalazimo s problemom koji je pogodio cijeli svijet. Imali smo manji broj zaraženih, nismo imali veće posljedice', kazao je.

Pobrojao je sve mjere koje je Vlada donijela zbog koronavirusa kako bi pomogla gospodarstvu.

13.10 Započelo je predstavljanje programa HDZ-a u središnjici stranke u Zagrebu. 'Okvirna poruka sigurna Hrvatska znači sigurnu budućnost Hrvatske', kazao je na početku Andrej Plenković.

Spomenuo je kako je u mandatu Vlade posljednje četiri godine povećana prosječna plaća te je povećana minimalna plaća, povećane su mirovine. 'Imali smo tri godine proračunski višak, smanjivali smo dug', poručio je.