potraga za prekršiteljima

Čistoća posebno prati tri slučaja u kontroli odlaganja smeća. Krenulo i kažnjavanje poslovnih korisnika: Kazne će biti na računima za veljaču

15.01.2023 u 19:05

Bionic
Reading

Nakon što su u prošloj godini ispisali više od 250 kazni u ukupnom iznosu većem od tristo tisuća kuna za nepropisno odlaganje otpada djelatnici zagrebačke Čistoće i komunalnog redarstva od kraja prosinca počeli su i s otvaranjem vreća za smeće kako bi eventualno utvrdio tko je točno počinio prekršaj

Kako nam je potvrđeno iz Zagrebačkog holdinga ophodarske službe krenule su s provedbom pregledavanja spremnika kod korisnika koji ne ispunjavaju svoje obveze s naglaskom na tri slučaja; korisnik ne odlaže svoj miješani komunalni otpad u standardiziranu ZG vrećicu, ako poslovni korisnik odlaže svoj otpad u spremnike dodijeljene kućanstvima, korisnik ne predaje komunalni otpad putem svog zaduženog spremnika, već je neovlašteno odložio otpad u tuđi spremnik.

'Provjera se obavlja otvaranjem vrećica. Sve se unosi u aplikaciju s fotodokumentacijom. Do 10. siječnja 2023. godine od strane timova evidentirana je 31 nepravilnost (20 kod poslovnih korisnika, 11 kod privatnih korisnika). Sve nepravilnosti se sustavno evidentiraju, a bit će iskazane u dijelu računa naših korisnika za veljaču 2023. godine', navode u Holdingu.

Prošlog tjedana Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik, naveo je kako je u 2022. godini uz 250 kazni izrečeno i oko 2800 upozorenja, ali i da su sve kazne bile isključivo individualne, te da još nije bilo kolektivnog kažnjavanja u višestambenim zgradama.

Iako smo od Holdinga tražili da nam otkriju u kojim gradskim četvrtima su ispisali najviše kazni odgovor na to pitanje nismo dobili. Baš kao ni na zaseban upit o tome što je sa slučajem trpanja smeća iz različitih kontejnera u jedan kamion.

Podsjetimo, HRT je početkom godine objavio snimku na kojoj se vidi kako djelatnici Čistoće u noćnim satima u Središću sve smeće ubacuje u isto vozilo. Premda su najavili promptno utvrđivanje činjenica i kažnjavanje odgovornih do danas građani, koje se nastoji disciplinirati kaznama, nisu upoznati jesu li radnici Čistoće ubacivanje smeća u jedan kamion obavili na svoju ruku ili po nečijem nalogu, te je li i kako za to sankcioniran.

  • +5
Otpad u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic