OBJAVLJENA REPORTAŽA

Čime je BBC zaradio izgon iz Sjeverne Koreje? Ovim!

10.05.2016 u 12:44

Bionic
Reading

Sjeverna Koreja, totalitarna diktatura potpuno izolirana od ostatka svijeta, ovih je dana pozvala na stotine stranih novinara koji bi, po zamisli režima, trebali izvještavati s kongresa vladajuće (ujedno i jedine) partije, koji se održava vrlo rijetko

Umjesto da ih puste da izvještavaju s partijskog kongresa, sjevernokorejski režim je novinare poslao na niz putovanja po ne naročito uzbudljivim lokacijama, poput tvornica žice u državnom vlasništvu. Ipak, plan za strane novinare se izjalovio nakon što je u ponedjeljak službeni Pjongjang objavio da će BBC-eva novinarska ekipa biti deportirana iz Sjeverne Koreje uz trajnu zabranu ponovnog ulaska. Službeno objašnjenje glasi – 'vrijeđali su dignitet' Sjeverne Koreje.

No, što su to točno BBC-evi novinari napravili? Ono što novinari i trebaju raditi – postavljali su pitanja, ne uvijek najugodnija. Danas je tako BBC objavio reportažu svoje ekipe iz Sjeverne Koreje, u kojoj novinar Rupert Wingfield-Hayes opisuje Kim Il Sunga, osnivača Sjeverne Koreje, riječju 'diktator', te dodaje kako država koju je stvorio u isto vrijeme zna biti 'komična' i 'zastrašujuća'.

Wingfield-Hayes nije novinar koji ima dlake na jeziku, pa je tako i prilikom posjete sjevernokorejskom sveučilištu nazvanom po, naravno, Kim Il Sungu, ustvrdio kako je 'Sjeverna Koreja koja se vrlo lako vrijeđa'. Jednom je studentu dotičnog sveučilišta postavio pitanje o sjevernokorejskom nuklearnom programu, nakon čega je režimski 'čuvar' BBC-eve ekipe promptno prekinuo intervju.

BBC je danas objavio nekoliko spornih isječaka iz svoje sjevernokorejske reportaže zbog kojih su novinari deportirani iz te zemlje, koji samo dokazuju izvornu tezu Wingfield-Hayesa – totalitarni režimi su krajnje neosjetljivi na bilo kakvu kritiku i propitkivanje.

Reportaža za Sveučilišta Kim Il Sung