UOČENE BROJNE NEPRAVILNOSTI

Cijele zgrade potpisivale za referendum o braku?!

19.08.2013 u 11:39

Bionic
Reading

Hoće li Hrvati na referendumu odlučivati treba li u Ustavu pisati da je brak isključivo zajednica muškarca i žene? Ovo pitanje dočekat će članove saborskog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav nakon što se 15. rujna vrate s godišnjih odmora. Iako, kako piše Jutarnji list, broj potpisa ne bi trebao biti upitan, sporna bi mogla biti procedura prikupljanja potpisa

Kako iz Vlade neslužbeno doznaje Jutarnji list, nekoliko je nepravilnosti koje su uočene nakon što su u Ministarstvu uprave počeli s prvom kontrolnom provjerom 52 kutije koje su im dostavljene kako bi se utvrdio stvaran broj potpisa. Prvo, potpisa je više nego što su u inicijativi U ime obitelji prijavili. I to za čak 13.000, pa je lako moguće da su se neki arci duplicirali.

Drugo, na 95 posto dostavljenih araka nije naznačeno gdje su se potpisi prikupljali, pa u Ministarstvu uprave ne mogu tražiti provjeru od MUP-a jesu li sva mjesta za prikupljanje potpisa bila prijavljena. Zakon o referendumu jasno kaže da Organizacijski odbor mora zatražiti dozvolu od jedinice lokalne uprave i samouprave za mjesto gdje će se prikupljati potpisi te pet dana prije prikupljanja nadležnoj policijskoj upravi prijaviti to mjesto.

I treće, na nekim arcima vidljivo je da su se neki potpisivali u ime drugih osoba. Cijele obitelji su, primjerice, popisivane istim rukopisom. Isto tako, na nekim je arcima popisana cijela zgrada, pa je tu lako zaključiti da su se potpisi prikupljali baš u toj zgradi, a ne na mjestu predviđenom za to. Ministarstvo uprave danas će Državnom zavodu za statistiku poslati kutije s popisnim listama, a onda će njihovo povjerenstvo odrediti kolik će uzorak biti potreban za provjeru potpisa.

Pretpostavlja se da će se provjeravati od 25 do 30 tisuća potpisa. Arci će se nasumično vaditi iz svake kutije. Ministarstvo uprave potom će provjeravati osobne podatke potpisnika. Pogreške mogu biti zbog krivo upisanog matičnog broja ili OIB-a, zbog višestrukih upisa, nečitkih podataka ili potpisanih maloljetnika. Ako se utvrdi da je 95 posto tih potpisa ispravno, takvo će se izvješće poslati Saboru na razmatranje. Ako bude nekih većih odstupanja ili rezultat bude tijesan, prebrojavat će se i ostali potpisi. U slučaju da DZS odredi da će se ispravnost provjeravati na uzorku od tridesetak tisuća potpisa, u Ministarstvu uprave vjeruju da to mogu odraditi kroz tri dana.