ZAPOVJEDNA NEODGOVORNOST

Čedi Joviću pet godina zatvora za zločin u Dalju

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 08.04.2009 15:08
  • Objavljeno 08.04.2009 u 15:05
Čedo Jović

Čedo Jović

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Vlado Kos

Sudsko vijeće osječkoga Županijskog suda danas je proglasilo krivim Čedu Jovića za kažnjivo djelo ratnog zločina protiv civila tijekom velikosrpske okupacije Dalja od 1993. do 1995. godine. i nepravomoćno ga osudilo na zatvorsku kaznu od pet godina

OSIJEK - Optužnica osječkoga Županijskoga državnog odvjetništva teretila ga je da u to doba - službeno kao pomoćnik zapovjednika 35. slavonske brigade tzv. vojske RSK za sigurnost, a zapravo kao zapovjednik postrojbe vojne policije - iako je znao da su njemu podređeni pripadnici vojne policije nekoliko puta lišavali slobode mještane nesrpske nacionalnosti i zlostavljali ih, u sklopu svojih ovlasti nije ništa učinio kako da bi ih spriječio u daljnjem zlostavljanju, a počinitelje kaznio.

Optužen je da je tako svjesno pristao na to da njemu podređene osobe nastave protupravne postupke pa su tako vojni policajci Novak Simić, Miodrag Kikanović i Radovan Krstinić zlostavljali i udarali Antuna Kundića, koji je od ozljeda umro, te su udarali i zlostavljali protupravno zatočene mještane Ivana Horvata, Ivana Bodzu, Karola Kremerenskog, Josipa Ledenčana i Emerika Huđika.

Sudsko vijeće zaključilo je kako je izvedenim dokazima te iskazima svjedoka utvrđeno da je optuženik počinio kažnjivo djelo iz optužnice osječkoga Županijskoga državnog odvjetništva i da je upravo on bio nadređen i zapovjedno odgovoran neposrednim počiniteljima zločina.

S obzirom na to da mu je izrečena kazna od pet godina zatvora, optuženik Jović ostaje u pritvoru u kojemu je od 7. srpnja prošle godine, kada je uhićen, što će mu se uračunati u izrečenu kaznu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi