usiljena rukovanja u dubravi

Butković komentirao Kovačevu usporedbu Plenkovića i Tita: 'To je jako pametna izjava, oštroumna'

10.02.2020 u 22:06

Bionic
Reading

U ponedjeljak navečer u prostorima Narodnog sveučilišta Dubrava obilježava se 30 godina osnutka HDZ-a u zagrebačkoj Dubravi, a obljetnica je bila u sjeni predstojećih unutarstranačkih izbora

U Dubravu su tako večeras stigli predsjednik Vlade i šef HDZ-a Andrej Plenković, ministar obrane Damir Krstičević, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković te glavni državni inspektor Andrija Mikulić.

Tu su bili i Plenkovićevi oponenti na unutarstranačkim izborima - nekadašnji ministri vanjskih poslova Mirko Kovač i Davor Ivo Stier te gradonačelnik Vukovara Ivan Penava. Dolazak je, kako piše RTL, otkazao samo zamjenik predsjednika stranke Milijan Brkić, koji je u nedjelju rekao da podržava politiku Kovača i Penave te usput iznio nekoliko kritika na račun Plenkovića.

Prije ulaska u dvoranu za medije je kratko progovorio Oleg Butković:

- Krenuli su unutarstranački izbori i bila je najava kandidatura. Činjenica jest da smo svjedočili određenim izjavama pojedinih dužnosnika u stranci, koji su istaknuli neke stvari. No, naglašavam stalno da treba zadržati određeni nivo, kako bismo izašli iz ovoga jači. Svi imaju svoj plan i strategiju kako osvojiti birače u stranci. Svi su se za nešto opredijelili, ali osobno smatram da treba zadržati određeni nivo.

Dodao je kako je uvjeren u pobjedu Andreja Plenkovića, ali i jedinstvo HDZ-a.

- Vjerujem da će gospodin Plenković pobijediti i dao sam mu podršku. Borba će se voditi oko kandidata za zamjenika stranke i potpredsjednika, a vjerujem da će pobijediti najbolji. Gospodin Plenković ponudio je dobar tim, dobre ljude, koji su se dokazali i pokazali. Odlučit će članovi, a bitno je da iz ovih izbora izađemo jedinstveni jer slijede parlamentarni izbori.

Upitan koliko je realno očekivati da HDZ zadržati jedinstvo nakon što je već sada krenuo niz međusobnih prozivki između članova dvije struje na izborima, Butković je rekao:

- Izaći ćemo jedinstveni, u to sam siguran. Kad smo gubili vlast 2011. brzo smo se vratili jer smo pokazali snagu. To se ovaj put neće dogoditi. Što se koalicije s HNS-om tiče, više nije postojala koalicija s Mostom... Nisam bio na tim sastancima pa ne znam što se događalo, ali znam da se o koalicijama raspravljala i postojala je jednoglasna odluka da se tako napravi. Svi smo digli ruke za to, ne samo on.

  • +5
Svečano obilježavanje 30. obljetnice osnutka HDZ-a Dubrava Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

No, izjava Mire Kovač koji je Plenkovića s faraonom i Titom nije najbolje sjela ministru Butkoviću:

 - To je jedna zaista pametna i oštroumna izjava gospodina Kovača. S kojim sam OK, ali takve izjave nisu dobre, to nije dobro. Demokracija je apsolutno prisutna, suzdržimo se ovakvih stvari - zaključio je.

Unutarstranački izbori u HDZ-u po principu "jedan član, jedan glas" održat će se 15. ožujka, a eventualni drugi krug 22. ožujka.