bitka u skupštini

Nastavlja se maraton oko GUP-a; Sjednica jučer prekinuta nakon što je Bandić odbio sve amandmane HDZ-a

10.02.2020 u 19:36

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić odbio je u ponedjeljak preostalih 11 HDZ-ovih amandmana na izmjene i dopune zagrebačkog GUP-a jer nisu bili u javnoj raspravi

"Gradonačelnik je razmotrio preostalih 11 amandmana Kluba gradskih zastupnika Hrvatske demokratske zajednice te iste ne prihvaća iz istih razloga iz kojih je povukao i vlastite amandmane", stoji u gradonačelnikovu očitovanju na amandmane.

Iako su amandmani podneseni u skladu sa Zakonom o prostornom uređenju i Poslovnikom zagrebačke Skupštine, gradonačelnik ističe da isti nisu prošli odgovarajuću proceduru, a koja se prvenstveno odnosi na sudjelovanje stručne i druge zainteresirane javnosti, te ne odražavaju stručni stav izražen u Konačnom prijedlogu odluke o izmjenama i dopunama Odluke o donošenju GUP-a.

Gradonačelnik je ujutro na početku sjednice povukao iz postupka vlastitih šest amandmane, Klub gradskih zastupnika njegove Stranka rada i solidarnosti te Zelene liste povukli su 65 podnesenih amandmana, a Klub HDZ-a tada je povukao četiri od 15 podnesenih amandmana.

Kazimir Ilijaš, predsjednik Kluba gradskih zastupnika HDZ-a, prokomentirao je Bandićev zaključak.

"Zaprimili smo zaključak u kojem je navedeno da amandmani nisu prošli određenu proceduru. Kad bi tome bilo tako onda svi amandmani ne bi imali smisla. Amandmani se mogu pondnijeti do zaključenja rasprave, kao što se mogu i povući. Mi ostajemo pri svojim amandmanima. Postupit ćemo odgovorno, stojimo kod naših amandmana. Smatramo da su oni upravo ono što treba u urbanističkom dijelu grada Zagreba", izjavio je Ilijaš.

Upitan hoće li sadapodržati GUP rekao je kako će njihov glas ovisiti o tome kako će proći njihovi amandmani. Ako ih podrže Bandićevi zastupnici onda će i oni podržati GUP, u protivnom neće ga podržati, što su istaknuli i ranije.

'Ostajemo pri svojim amandmanima i to je naš konačni stav. Što se tiče drugih opcija koje uključuju povlačenje GUP-a sa sjednice, do toga može doći, to je stvar svakog kluba. Ali to morate pitati njih, naš je stav pozna', rekao je Ilijaš.

Gradonačelnik je ustvrdio i da ono što je prošlo proceduru nije savršeno, ali da su "plesali po pravilima koja su imali". "Bolje i ovo nego ne imati nikakav GUP", dodao je.

"Da angažiram svu europsku struku uvijek će biti - sto ljudi, sto ćudi i nikada neće svi biti zadovoljni. I kad ćemo donijeti nove izmjene, opet neće svi biti zadovoljni", ocijenio je Bandić.

S obzirom da je njegov govor izazvao brojne replike predsjednik Skupštine Drago Prgomet predložio je prekid sjednice, što je većinom prihvaćeno te je nastavak sjednice zakazan za utorak, 11. veljače u 10,30 sati.

  • +20
Gradska skupština Grada Zagreba Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX