ecdc opet upozorava

Broj oboljelih nakon tretmana botoksom raste: 'Izbjegavajte ovu metodu mršavljenja'

03.04.2023 u 10:34

Bionic
Reading

Nakon što je sredinom ožujka Europu obišla vijest o tome da je više od 60 ljudi oboljelo od botulizma nakon što su se podvrgnuli tretmanu mršavljenja injektiranjem botoksa u želudac u Turskoj, broj oboljelih se popeo na 87, javljaju iz ECDC-a

Novi slučajevi botulizma izazvanim trovanjem botoksom (BoNT) u dvjema klinikama u Turskoj pojavili su se u Njemačkoj, njih 18, dok je po jedan novi slučaj zabilježen u Švicarskoj i Francuskoj, pa je prema najnovijim podacima sada ukupno 87 oboljelih, javljaju iz ECDC-a. Porast je to od 20 slučajeva od 10. ožujka. Najviše slučajeva zabilježeno je u Turskoj (53), a zatim u Njemačkoj (30).

Botoks koji su pacijenti primili bio je licenciran, no nije bio odobren za liječenje pretilosti. Svi oboljeli podvrgnuli su se tretmanima mršavljenja u dvjema privatnim klinikama u Istanbulu i Izmiru između 3. veljače i 1. ožujka. Iz ECDC-a ističu kako je nekoliko oboljelih hospitalizirano, a dio njih završio je na intenzivnoj njezi. Stoga pozivaju građane da izbjegavaju liječenje pretilosti ovom metodom jer je povezana s velikim rizikom od razvijanja botulizma.

Odjeli u turskim klinikama na kojima se provodio tretman privremeno su zatvoreni zbog istrage. Botulizam je ozbiljna bolest koju uzrokuje BoNT proizveden iz bakterije Clostridium botulinum. U rijetkim slučajevima bolest se može razviti i kod primanja prevelike količine botoksa u estetske svrhe (primjerice za uklanjanje bora na licu).