Mahmud Ahmadinedžad

Bivši predsjednik mogući kandidat na iranskim predsjedničkim izborima

02.06.2024 u 10:36

Bionic
Reading

Bivši iranski tvrdolinijaški predsjednik Mahmud Ahmadinedžad registrirao se za predsjedničke izbore 28. lipnja, organizirane nakon smrti Ebrahima Raisija u helikopterskoj nesreći u svibnju, javila je iranska državna televizija u nedjelju

Međutim, mogao bi biti isključen iz utrke jer će Državno vijeće čuvara provjeriti sve kandidate i 11. lipnja objaviti popis onih koji su dobili zeleno svjetlo. Ahmadinedžad, bivši pripadnik iranske Revolucionarne garde, prvi put je bio izabran za iranskog predsjednika 2005., a odstupio je iz utrke zbog ograničenja mandata 2013.

Državno vijeće čuvara zabranilo mu je kandidaturu 2017., godinu dana nakon što ga je vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei upozorio da ulazak u izbornu utrku "nije u njegovu interesu ni u interesu zemlje". Između njih dvojice došlo je do razdora nakon što je Ahmadinedžad zagovarao provjeru Hamneijevog vrhovnog autoriteta.

  • +8
Iranski predsjednik Ebrahim Raisi nedavno je poginuo u helikopterskoj nesreći Izvor: EPA / Autor: ABEDIN TAHERKENAREH

Godine 2018.  Ahmadinedžad je pisao Hamneiju pozivajući na "slobodne" izbore. Hamnei je podržao Ahmadinedžada nakon što je njegov reizbor 2009. izazvao prosvjede u kojima su deseci ljudi ubijeni, a stotine uhićene, prije nego što su sigurnosne snage predvođene elitnom Revolucionarnom gardom (IRGC) ugušile nemire.