očekuju se neredi?

Letica: Nakon smrti Raisija Iranu predstoji težak period

22.05.2024 u 14:23

Bionic
Reading

Ante Letica, stručnjak za sigurnosne politike, rekao je u Studiju 4 HTV-a kako je pad helikoptera u kojemu je bio iranski predsjednik Raisi, neizravna posljedica sankcija nametnutih Iranu.

'Prema iranskim vlastima, uzrok pada helikoptera je tehnički kvar. Helikopter je star više od 60 godina, a to bi značilo da je nedostatak dijelova i slabo održavanje posljedica sankcija nametnutih Iranu', smatra Letica.

Pretpostavlja da Iran ima i novije i avione i helikopetere koje im mogu dostaviti Rusi, ali je pitanje jesu li pripravni na to i jesu li posade obučene. 'U Iranu je bilo nekoliko teških nesreća civilnih zrakoplova koji su padali zbog nedostatka rezervnih dijelova i neredovitog održavanja', napomenuo je za HTV. Ističe da je pitanje radi li se o tehničkoj ili ljudskoj pogreški.

"Pred Iranom težak period"

'Normalno je da su oni koji podržavaju Raisija i njegovu politiku, koja je malo izmijenjena od dolaska Homeinija, danas tužni, a da su oni koji su bili pod udarom tog režima, zadovoljni. No mislim da Iranu predstoji težak period. Raisiju je bio nadimak "krvnik iz Teherana" jer je on nakon gušenja sukoba 1988. bio je na čelu komiteta koji je tisuće protivnika Islamske revolucije osudio na tešku robiju ili smrt', rekao je Letica.

'No s druge strane u vanjskopolitičkom smislu bio je kreator približavanja Rusiji, Kini. Uz kinesku pomoć, odobrio je približavanje Rijada i Teherana. Vodio je računa i o hutistima u jemenu, o Hamasu i Hezbolahu', napominje.

  • +8
Ebrahim Raisi Izvor: EPA / Autor: ABEDIN TAHERKENAREH

Iranski narod teško živi

Letica je skrenuo pažnju na izjavu stanovnika Teherana da je Raisi bio lopov i okružen lopovima i kako se nada da će novi predsjednik riješiti lopovluk.

'Vladajuća iranska struktura je bogata, a narod živi dosta teško, siromašan je, guše se slobode i mislim da je to duboko podijeljeno društvo i moguće je da doći do novog izbora', kazao je Letica.

Smatra da je sada moguće izbijanje nereda i prosvjeda. 'Prema nekim procjenama Hamneijev sin jedan je od glavnih kandidata za predsjednika Irana', kaže Letica.

sve osim nogometa