opustošeno područje

Biden putuje na Havaje, sastat će se s preživjelima u požaru

16.08.2023 u 16:41

Bionic
Reading

Američki predsjednik i prva dama, Joe i Jill Biden, otputovat će idući tjedan na Havaje kako bi obišli ljetovalište na otoku Mauiju koje je uništeno u smrtonosnim šumskim požarima, priopćila je Bijela kuća u srijedu

Biden će se u ponedjeljak susresti sa spasiocima i preživjelima, kao i sa saveznim, državnim i lokalnim dužnosnicima, navodi se u priopćenju Bijele kuće.

Šumski požar ubio je najmanje 106 ljudi, a izbio je prošlog utorka kod grada Lahaine i u nekoliko sati spalio područje grada od 13 četvornih kilometara. U požaru je uništeno 2200 zgrada, a šteta se procjenjuje na 5,5 milijardi dolara, rekli su dužnosnici.

Tjedan dana od požara, traumatizirani stanovnici na zapadu Mauija preživljavaju od zaliha pomoći, a mnogima nije dozvoljeno da pregledaju svoje domove i čekaju vijesti o svojim voljenima. Stotine ljudi još se smatraju nestalima.

  • +11
Posljedice požara na Havajima Izvor: Profimedia / Autor: Patrick T. Fallon / AFP / Profimedia

Oko 20 potražnih pasa predvodilo je timove za pretraživanje zgarišta blok po blok. Timovi su do utorka pokrili samo 27 posto područja pogođenog katastrofom, rekao je guverner Josh Green u televizijskom obraćanju u utorak. Očekuje se da će oko 80 do 90 posto zone biti očišćeno do vikenda.