blog pedaliranje

Biciklistički raj za ljetne vrućine u blizini Zagreba? Dvadesetak kilometara čistog užitka uz Dobru i Kupu

29.06.2019 u 10:24

Bionic
Reading

Naš bloger za ljetne vrućine predlaže vožnju uz rijeke karlovačke županije. Odabrao je Dobru i Kupu, koje su se zagrijale na 25 Celzijevih stupnjeva, pa se u njima nakon bicikliranja možete bućnuti i osvježiti. Zbog vrućina rute od dvadeset kilometara ovih su dana taman. Ako je još dio zaklonjen hladom i šumskom stazom, poludnevni izlet može biti savršen

U Jaškovu, selu štrudle pokraj Ozlja, uz gurmansku ponudu, postoji puno mogućnosti za bezbrižno pedaliranje uz zelenu i čarobnu Dobru, koja vijuga dolinom prije nego što se ulije u Kupu. Svakako treba navratiti u restoran 'Žganjer', na poznatu Guinessovu štrudlu, ili provjeriti novu bike ponudu. Ovdje možete i parkirati svoje vozilo. Nemate li bicikl, nije problem, možete ga unajmiti. Od električnih do dječjih i mtb bicikala. Tu je i moderan i funkcionalan 'self service', pa bicikl možete provjeriti prije vožnje ili napumpati gume. Dok popijete kavu, imate li e-bike, možete napuniti bateriju na stalku za bicikle.

  • +6
Dobra i Jaškovo Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Ekipa za pet, kako smo se sami prozvali, krenula je prvo uzvodno, te smo na prvom starom mostu prešli Dobru. Iako nismo prošli ni dva kilometra, od pogleda prema slapu Grdun i bistroj Dobri - zastaje dah. Meri, Tomislav, Svjetlana i mala Ivona i vaš bloger požurili su već napraviti prvi selfie.

Odlučili smo se za popodnevnu vožnju. I sami smo se iznenadili koliko toga se može proći i vidjeti u samo nekoliko sati. No, dani su još dugi, pa aktivnost i uživanje u ozaljskom kraju može bezbrižno potrajati do noći. Nakon prelaska Dobre krenuli smo lijevo i po desnoj obali Dobre po finom makadamu uz duboku hladovinu u našu ljetnu bike avanturu. Selo Priselci i vizure Dobre, koja je čas bila uz nas, a već za tren nestala u žutom polju prepunom žitarica. Vidjeli smo puno lijepih kuća za odmor. Ovdje se zaista dade uživati. Zastajkivanje nam je čak odgovaralo, da barem popijemo prijeko potrebnu tekućinu.

Nakon desetak kilometara opraštamo se s Dobrom, koja se ovdje baš ulijeva u Kupu pokraj Gornjeg Pokupja. Dalje nastavljamo prema Ozlju kroz dolinu Kupe. Kako ne otići do staroga grada i ne posjetiti dvorac Zrinskih i Frankopana? Prije svega zbog fantastičnog pogleda na kanjon Kupe, staru hidrocentralu, most, kupalište, prugu i cestu. Još ako vas iznenadi koji čamac koji se lijeno vuče i para zelenu crtu po Kupi, fotografije i uspomene će biti više nego izvrsne. Čamac kao usamljena ribica na Kupi.

Posjet Ozlju pružit će vam puno užitaka i iznenađenja. I posjet obližnjem etno naselju Trg, gdje se mogu vidjeti seoske drvene kuće s tradicionalnom arhitekturom i slamnatim korovom. Bude li vremena, posjetite i sakralne vrijednosti ovog kraja. U tijeku je manifestacija 'Ljeto u Ozlju'; pa vikendom možete uživati u zabavnom i kulturnom programu. Fora su večernje kinopredstave uz rijeku. Ili se jednostavno okupajte na novom kupalištu. Zelena travnata obala, puno drveća i hlada zaista pružaju neobičnu opuštajuću atmosferu.

  • +5
Ozalj Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Tu je i riječni 'napuhanac'; i ovdje u mirnoj Kupu zaista se može uživati. Na našim satovima koji bilježe svaki korak, ali i pedaliranje, pisalo je da smo već prošli više od dvadeset kilometra i da se približio predvečerje te smo bike izlet priveli kraju. Još kratka vožnja do Jaškova, koje je sada vrlo blizu jer smo biciklima u biti napravili veliki krug. Za čas smo stavili bicikle na stražnje nosače auta, koje smo usput i testirali od Zagreba. To je inače dosad najednostavnije i inovativno rješenje za prijevoz bicikala autom. Stavljati bicikl na nosač u razini tijela je najlakše i najbrže. Usto, cijeli nosač može se s biciklima nagnuti, tako da imate, prema potrebi, stalan pristup prtljažniku auta.

Kako bi to bilo posjetiti poznati vinski kraj, a ne otići u Vrhovac? Brdski kraj prepun je vinograda, ali i divne prirode. Ovdje počinje i Žumberak, a u blizini je i Slovenija te vrh Lović Prekriški. Još davno književnik Davorin Trstenjak napisao je da se odavde najljepše vidi Hrvatska. Namjerili smo se u posjet poznatom poduzetniku i vinaru Stjepanu Čuligu te supruzi Ankici, vlasnicima sada već nadaleko poznatog OPG-a Čulig.

OPG Čulig Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Višegodišnji trud uz vinograd, proizvodnju domaćih proizvoda, prije svega likera od bilja i namirnice iz obližnjih vrtova. Familija Čulig stvorila je domaćinsku atmosferu te izgradila vinski podrum i restoran s terasom. Ovdje možete ostati više dana, na raspolaganju je sedam dvokrevetnih soba s drvenim namještajem. Cijeli objekt inače odiše drvom iz lokalnih šuma, a okusi i mirisi na seljačkom stolu će vas iznenaditi. Uz sir, domaću kobasicu i rakiju te čašu Cabernet Sauvignona možete se zaista opustiti.

Na terasi s fantastičnim pogledom planiramo nove dolasku u ovaj kraj, s biciklom ili bez njega. Ozalj je, naime, postao hit tursitička destinacija. Višegodišnja ulaganja su se isplatila, a u ponudi je sve više apartmana, pa i s bazenima. Ovdje mnogi, naime, dolaze vikendom na izlet. Naselja Vivodina i Vrhovac već će pružiti puno, uz lijepe vidike prema Sloveniji, kupskoj dolini te Gorskom kotaru.