BLOG PEDALIRANJE

Jedna od uzbudljivijih destinacija za bicikliste je Zadar. Naš bloger provozao se uzduž i poprijeko i oduševljen je ponudom

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

Bloger Tportala posjetio je Zadar i provjerio kako biciklom obići grad. Istražio je i upoznao vrijednu kulturno povijesnu baštinu Zadra. Morske orgulje i Pozdrav Suncu brendovi su na koje biciklisti žele i mogu doći sa svojim ljubimcima na dva kotača. Nezaobilazni Narodni trg i Kalelarga, crkva Sv. Donata i katedrala su nezaobilazna mjesta ovog dalmatinskog grada

Zadar je jedan od gradova koji nisu izričito zabranili dolazak biciklista u centar grada. Široka južna obala omogućava ugodnu vožnju po poluotoku. No, po Kalelargi i preko pješačkog mosta svi silaze s bicikla.

Najviše turista na biciklu u centar Zadra stiže iz smjera Borika gdje je i najviše hotela i apartmana. Iako se ruta čini kratkom, od hotela Borika do centra laganom vožnjom uz more treba više od pola sata.

Uglavnom postoji bike staza, dijelom je integrirana uz kolnik. I cestovni promet uz obalu je jednosmjeran, pa se svim sudionicima u prometu lakše kretati. Zadar je zapravo i najljepše obići pedalirajući. Iako je veliki dio prometa izgradnjom luke Gaženica odmaknut iz grada, na prilaznim cestama velika je gužva. A tu je i vječni problem parkiranja automobila. Biciklom možete krenuti od svog polazišta, bez velikih problema doći svojom rutom do poluotoka i obići sva mjesta koja želite.

  • +3

Zadar

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

Dio poluotoka je prostran i omogućava posjet nekom od kafića i slastičarni, a da je bicikl pod nadzorom. Naravno, ono što je biciklistima i najvažnije je da posjet znamenitostima mogu ovjekovječiti na biciklu.

Svoj bajk možete doslovno dovesti na veliku staklenu instalaciju Pozdrav Suncu, uz njega možete se ispružiti i kod Morskih orgulja i zajedno osluškivati huk i glazbu valova. I sve to uz veličanstvene palme i otvoreno more uz pogled prema Pašmanu i Ugljanu.

Upravo ovi otoci mogu biti ideje za bike izlet iz Zadra do otoka Ugljana.

Ide se trajektom do mjesta Preko, pa dalje mostom sve do otoka Pašmana. Otočna cesta nije prometna, posebno van sezone. Vrlo je idilična s puno pitomih uvala, a pronaći će se i neka skrivena plaža za kupanje. Duga je oko 50 km, dok za rekreativce i obitelji s djecom ipak preporučujem kraći kružni izlet Preko - Kali, stazu koja je lagana i duga 17 kilometara. Ruta ide do središta otoka i uz mali uspon dolazi se do brojnih maslinika ili kako još zovu Ugljan - otok vrtova.

Ako ste u Zadru, pri povratku do Borika navratite do Park šume Musapstan. Krenite iz grada preko pješačkog mosta uz mali uspon sjevernim ulicama. Brzo se dolazi do makadamskih putova kojima kroz šumu može bezbrižno voziti. Ruta nije zahtjevna, označena je i namijenjena je obiteljskoj vožnji. Tako ćete do Borika stići izvan prometnih cesta te prijeći oko petnaestak kilometara što će biti odličan poludnevni izlet.

Za ambicioznije i spremnije rekreativce svakako preporučam odlazak do Nina i Vira. Po lokalnim manjim prometnicama moći će uživati u vožnji, a i prijeći puno kilometara. Ravni kotari i područje južnog Velebita bit će dobar izbor za mtb vožnje.

Majstorska cesta i obilazak Vranskog jezera bit će vrlo zahtjevne rute, ali će se isplatiti svaki napor.

Zadarska županija napravila je mobilnu aplikaciju 'Zadar Bike Magic' koja može biti korisna za info i obilazak željene destinacije na biciklu. Početkom svibnja u Zadru će se održati niz rekreativnih manifestacija. 'Zadar Outdoor festival' koji će okupiti sve profile sportaša, a prva nedjelja u svibnju rezervirana je za renomiranu biciklijadu 'Wine bike tour' koja povezuje ruralne krajolike zadarske županije. Start i cilj je u Polači, a ruta je duga 30 kilometara. Prolazi kroz brojne vinograde i otkriva još jednu novu vinsku i bike priču.

  • +1

Hotel Falkensteiner Borik

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

Hotel Falkensteiner, gdje smo proveli aktivni bike vikend, također je maksimalno posvećen biciklistima. Osim što ima spremište vaše bicikle, tu je i stalni servisni team. Resort ima i tridesetak vlastitih trekking bicikala za svoje goste. I to za sve uzraste. Posebni dnevni parking je ispred hotela i stalno je dostupan. Gostima su na raspolaganju i električni bicikli. Tako da se mnogi odlučuju i na zahtjevnije izlete jer im dodani pogon omogućuje bolju vožnju i više prijeđenih kilometara i lakše savladavanje uspona.

U Zadru se priprema još jedan veliki bike spektakl već ove jeseni - '1. Granfondo Falkensteiner Borik Zadar Cuonty 2019.' koji će se održati 19. listopada. Trasa utrke duga je 118 kilometara, a većim dijelom ide uz samu obalu.

Želja je organizatora da se Zadar percipira kao aktivna destinacija za cijelu godinu. Biciklisti će obići Vir, Zaton, Nin, Ražanac, te se vratiti natrag u Borik gdje će biti i start. Na utrci će moći sudjelovati i rekreativci, pa se očekuje dolazak mnogih biciklista i fanova cestovnih vožnji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!