BORBA S KORONOM

Beroš: Obiteljska okupljanja apsolutno su velik rizik za širenje virusa, morate se pridržavati mjera

08.07.2020 u 19:38

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Vili Beroš gostovao je u Dnevniku HRT-a i govorio o pojavi novih žarišta te o problematici obiteljskih okupljanja i svadbi

'U zadnjih oko dva tjedna imamo stalno neke nove izazove, prvo je to bio import (virusa) iz nekih susjednih zemalja, zatim su to bili noćni klubovi, a sada su to obiteljska okupljanja i tu imamo veliki broj novooboljelih' rekao je Beroš gostujući u Dnevniku HRT-a.

Moramo shvatiti, dodao je, da takva okupljanja predstavljaju apsolutno veliki rizik za širenje virusa i da se moramo pridržavati mjera koje ukazuju na potreban razmak, na izbjegavanje kontakta, dezinfekciju itd.

Kao i kolega mu Davor Božinović, potvrdio je da neće braniti okupljanja.

'To nam nije intencija. Intencija je eventualno revidirati preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koja se odnose na ta okupljanja', rekao je Beroš objašnjavajući da misli na sva privatna okupljanja.

'Nema razlike između vjenčanja, proslave krizmi, mature ili nečeg drugog, ili nekakva događanja tipa sportskih natjecanja. Svako ono okupljanje gdje imamo više ljudi na kupu predstavlja određeni rizik', rekao je Beroš.

'Sada razmatramo mogućnost mijenjanja, revidiranja preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje se odnose na ova okupljanja. Isto se odnosi na vođenje evidencije, na mjerenje temperature prije samog održavanja takvog skupa te na apsolutne potrebe dezinfekcije, ali i nadzora',  rekao je Beroš i poručio da će, ako ove mjere ne postignu rezultate, uvesti neke druge 'kojima ćemo nastojati ograničiti širenje virusa'.