šef nacionalnog stožera

Božinović otkrio hoće li biti zabrane svadbi i okupljanja

08.07.2020 u 19:04

Bionic
Reading

Čelnik Nacionalnog stožera Davor Božinović gostovao je u Dnevniku N1 u kojemu je komentirao žarišta korone na svadbama i najave o mogućoj zabrani svadbenih svečanosti

Upitan zovu li ga mladenke i mladenci kao kolegu Krunoslava Capaka, kaže da nema previše takvih upita.

'Činjenica je da u posljednje vrijeme su obiteljska okupljanja žarišta s kojih se širi virus, u nekim slučajevima i diljem Hrvatske', rekao je Božinović i poručio građanima koji organiziraju slavlja da se pridržavaju uputa HZJZ-a.

'Ono što je naša poruka svim organizatorima vjenčanja je da se stvarno malo više povede računa o preporukama HZJZ-a. Mi od prvog dana ove krize govorimo da nam je zadnja opcija nešto zabranjivati', rekao je Božinović u Dnevniku N1 dodajući kako će nastaviti apelirati na pridržavanje preporuka.

Na pitanje može li onda reći da zabrane neće biti, Božinović je rekao:

'Ne znam na koju najavu mislite. Promišljat ćemo kako možda pojačati kontrole, ali nikako nismo razgovarali i ne razgovaramo o zabranama svadbenih svečanosti i drugih obiteljskih okupljanja. U ovom trenutku ne razmišljamo o zabranama, ali HZJZ radi na revidiranju preporuka. U smislu da organizator zna u svakom trenutku koliko je ljudi na svečanosti i kako bi epidemiolozi mogli dobiti lakše kontakte ukoliko dođe do zaraze', ističe Božinović koji se dotaknuo i situacije sa susjednim Srbijom i BiH.

'Mi se nismo otvorili prema Srbiji i BiH već slijedimo preporuku EU da ti državljani mogu ući na teritorij RH pod posebnim uvjetima. Pratit ćemo i dalje situaciju i sigurno da ćemo donijeti odluku ukoliko za tim postoji potreba. U ovom trenutku realno govoreći moramo naći nekakvo zajedničko rješenje sa svim građanima kako smanjiti širenje zaraze s obiteljskih okupljanja i svadbi', rekao je Božinović.