PODIJELJENA ITALIJA

Berlusconiju senat, Bersaniju donji dom

25.02.2013 u 20:30

Bionic
Reading

Ljevičarska koalicija Piera Luigija Bersanija vodi u donjem domu parlamenta, dok je u jednako utjecajnom senatu u prednosti blok Silvija Berlusconija.

Nakon prebrojanih listića sa skoro četvrtine biračkih mesta, u utrci za donji dom talijanskog parlamenta vodi Alijansa lijevog centra Piera Luigija Bersanija s 32,7 posto, ispred 25,86 posto glasova za Silvija Berlusconija i 25,84 odsto za komičara Beppe Grilla, službeno je priopćilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Italije.

Ministarstvo je navelo da je odlazeći premijer Mario Monti, prema do sada prebrojanim listićima, dobio 10,22 posto glasova za donji dom, prenosi talijanska agencija Ansa.

Zastupnici talijanskog gornjeg doma, senata, biraju se po regijama što znači da će konačna podjela zastupničkih mjesta ovisiti o pojedinačnim rezultatima po regijama a ne ukupnim na nacionalnoj razini.

Izlaznost na talijanskim općim izborima veća je od 75 odsto, priopćeno je nakon zatvaranja glasačkih mjesta u 14 sati. Izlaznost na dvodnevnim izborima, koji su počeli u nedjelju, iznosila je 75,41 posto za donji dom parlamenta, a za 74,47 posto za senat.

Prethodno objavljeni rezultati prvih anketa provedenih po izlasku birača s birališta, koja su zatvorena u 14 sati, pokazali su da je u koalicija lijevog centra u vodstvu u donjem domu.

Oko 50 milijuna Talijana s pravom glasa na izborima, koji su održani u nedjelju i ponedjeljak, odlučivalo je o izboru 630 zastupnika i 315 senatora u oba doma parlamenta.

Nakon ovih rezultata u Italiji se pojavilo više scenarija o tome tko će formirati novu vladu. Dosta ovisi od toga koliko će senatora osvojiti Bersanijev lijevi centar i hoće li vladu moći sastavi samo sa strankom Marija Montija ili će možda morati tražiti pomoć i od Beppe Grilla.

Grilo je poznati talijanski aktivist, takozvani 'glas naroda', antiglobalist i pisac utjecajnog bloga koji je u Italiji otvarao brojne socijalne i političke probleme. Pitanje je, međutim, hoće li Grillo, vječni opozicionar, uopće htjeti sudjelovati u vlasti.

On je vodio agresivnu kampanju protiv korupcije i privilegija među političkom i ekonomskom elitom.

U izbornoj utrci sudjelovale su stranke i koalicije četiri kandidata – bivšeg premijera i lidera koalicije desnog centra Silvija Berlusconija, lidera Demokratske stranke lijevog centra Piera Luigija Bersanija, komičara Beppea Grilla i dosadašnjeg premijera i vođe centrističke koalicije Marija Montija.

Istraživanja javnog mnijenja davala su i prije izbora blagu prednost Bersaniju.

U nedjelju je glasalo oko 54 posto birača, što je oštar pad od sedam posto u istoj fazi glasanja u odnosu na posljednje izbore 2008. godine.

Neizlasku birača doprinijelo je i hladno zimsko vrijeme, a ovo su inače prvi poslijeratni izbori u Italiji koji se održavaju zimi. Kako se i očekivalo, jedan broj Talijana nije izašao na izbore u znak prosvjeda zbog mjera štednje Montijeve vlade.

Dužnička kriza dovela je i do pada tehnokratske vlade, a nova politička nestabilnost u trećoj po veličini ekonomiji u eurozoni oživjela bi strahovanja da bi se njome ušlo u opasnu tržišnu nestabilnost.

Izborna kampanja je bila vrlo oštra, a obilježile su je uglavnom gospodarska pitanja.