SEDMOGODIŠNJI ZATVOR

Berlusconi se žali na presudu u slučaju Rubygate

02.01.2014 u 16:34

Bionic
Reading

Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi u četvrtak je službeno uložio žalbu na izrečenu kaznu sedmogodišnjeg zatvora u slučaju Rubygate, rekli su njegovi odvjetnici

Berlusconija (77) je 24. lipnja prvostupanjski sud osudio na kaznu sedmogodišnjeg zatvora zbog zlouporabe vlasti i korištenja usluga malodobne prostitutke. Ta kazna, uz doživotnu zabranu obnašanja javne dužnosti, ne može se izvršiti sve dok se ne iscrpe sve pravne mogućnosti.

Berlusconi je bio optužen da je između veljače i svibnja 2010. tada malodobnoj Karimi El Mahroug poznatoj kao 'Ruby srcolomka' platio za desetak spolnih odnosa. Usto je optužen da je činio pritisak na sud u Milanu kako bi oslobodio Ruby koja je dospjela u zatvor zbog krađe.

Berlusconi od početka ističe da je nedužan i u svojoj žalbi traži oslobađajuću presudu za 'djelo koje nije ni postojalo', rekli su njegovi odvjetnici a prenijela je talijanska Ansa.

Medijski agnat je 27. studenoga medijski ostao bez senatorskog mandata i bez parlamentarnog imuniteta nakon konačne osude na godinu dana zatvora u jednom drugom predmetu zbog porezne prijevare. Zbog dobi u načelu bi trebao biti pošteđen zatvora i zatražio je da mu se zatvorska kazna zamijeni društveno korisnim radom.

Usto mu prijeti novo suđenje za podmićivanje svjedoka u okviru slučaja Rubygate, zbog sumnje da je 'krivotvorio dokaze' plativši djevojkama koje su sudjelovale na raskalašenim zabavama u njegovoj vili Arcore blizu Milana da svjedoče u njegovu korist.