POD PRITISCIMA MEDIJA I OPORBE

Berlusconi povukao zakon za spas 'Fininvesta'

05.07.2011 u 22:41

Bionic
Reading

Talijanski premijer Silvio Berlusconi povukao je u utorak nacrt zakona koji je trebao izravno pogodovati njegovoj tvrtki Fininvest, nakon oštrih kritika medija i oporbe

Zakon je trebao omogućiti da njegova financijska tvrtka izbjegne plaćanje 750 milijuna eura suparničkoj kompaniji CIR u sporu oko preuzimanja izdavača Arnoldo Mondadori Editore 90-tih godina 20. stoljeća.

Neočekivano umetnut u paket proračunskih mjera koje trenutno razmatra talijanski predsjednik Giorgio Napolitano, oporba lijevog centra napala je zakon kao 'zloporabu ovlasti'.

Berlusconi je u priopćenju u utorak branio predložene mjere i opisao oporbene kritike kao 'sramotnu manipulaciju', ali je dodao da želi izbjeći novi spor. 'Kako bi izbjegao bilo kakve polemične tonove, naredio sam da se ova pravična i odgovarajuća mjera povuče', rekao je talijanski premijer.

Prema predloženom, pa povučenom zakonskom prijedlogu, sudovi bi poništavali odluke o isplati naknada većih od 20 milijuna eura do izricanja pravomoćne presude. Na taj bi se način suspendirala odluka iz 2009. o plaćanju 750 milijuna eura odštete CIR-u zbog podmićivanja suca u pravnoj bitki oko preuzimanja Mondadoria.