NOVI STARI PREDSJEDNIK

Beljak ostaje na čelu HSS-a, zahvalio na novoj prilici i pozvao na zakopavanje ratnih sjekira

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 30.07.2020 22:43
  • Objavljeno 30.07.2020 u 21:46
Krešo Beljak

Krešo Beljak

Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

HSS je u četvrtak održao izbornu Glavnu skupštinu na kojoj je 610 od 965 delegata još jednom izabralo Krešu Beljaka za predsjednika te stranke, a on je ocijenio da je HSS u problemima pa moraju krenuti brzo raditi da bi na lokalnim izborima, kao i dosad, bili treća stranka u Hrvatskoj.

"Danas je HSS izabrao novo vodstvo koje će voditi stranku sljedeće četiri godine. Hvala im na tim glasovima, zahvaljujem i svima onima koji su glasali za ostale članove, ali i onima koji nisu glasovali. I to je poruka i meni i svima nama, poruka koju ćemo jako dobro razumjeti, poruka da je HSS i dalje u problemima, poruka da se moramo najprije svi dobro odmoriti, udahnuti i nakon toga odmah vrlo brzo krenuti raditi jer pred nama su lokalni izbori na kojima je HSS oduvijek bio treća stranka u Hrvatskoj", rekao je Beljak novinarima u središnjici stranke.

Izborna komisija objavila je da je u izboru za predsjednika stranke sudjelovalo 610 od 965 delegata, utvrđeno je 609 važećih glasova i jedan nevažeći.

Krešo Beljak dobio je 508 glasova, a njegov protukandidat i glavni tajnik stranke Željko Lenart 101 glas.

Beljak je naglasio da želi popraviti HSS, ali i svoje ponašanje i retoriku.

"Svjestan sam da su loši rezultati HSS-a na proteklim izborima isto tako većim dijelom ili jednim dijelom moja krivica. Napravit ću sve od sebe da se te pogreške iz prošlosti ne ponavljaju, nego da zajedno gradimo i dižemo HSS kako bi se vratili tamo gdje nam je mjesto", istaknuo je Beljak.

Na pitanje novinara u čemu vidi optimizam da će HSS na predstojećeim lokalnim izborima ponovno biti treća stranka u Hrvatskoj, Beljak je rekao kako je na stranci da napravi balans između državne i lokalne politike te da će raditi na tome da velika većina HSS-ovih županijskih organizacija izađe na izbore sa svojim kandidatima.

"Onda uspjeh sigurno neće izostati. Mi se moramo vratiti na teren, raditi s ljudima, približavati im svoje politike jer je taj dio u zadnje četiri godine izostao", ocijenio je Beljak.

O dijelu članova koji su izbornu skupštinu proglasili nelegalnom, Beljak je rakao da svatko tko ima sumnju u neregularnosti to može prijaviti nadležnim tijelima.

Izbori u HSS-u

Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

"To je njihovo pravo, ja im ga neću osporavati, žalosno je što to rade preko medija. Dosta je svađe u HSS-u, svađe su nas koštale ovako lošeg rezultata. Htio bih da svi oni koji vole HSS da budu u HSS-u, da se koncentriraju na lokalne izbore, na konstruktivni rad, a ne destrukciju. Mi smo kao stranka trpjeli unutarnju destrukciju četiri godine, to je pouka", kazao je Beljak.

Poručio je kako se HSS mora vratiti svojem starom sloganu "vjera u Boga i seljačka sloga", prvenstveno drugom dijelu jer bez sloge nema ni uspjeha.

"Nikome se nemam namjere osvećivati, mi moramo zajedno ići dalje", istaknuo je Beljak.

Naglasio je kako je njegova obaveza konsolidirati unutarstranačke odnose.

"Smirit ću svoj temperament i pokušavajući smiriti temperament nekih drugih. To je moja obaveza i na tome ću raditi, to je prva predispozicija za bilo kakav uspjeh bilo kakve ekipe", zaključio je Beljak.

Verifikacijska komisija kazala je da je na skupštini bilo 623 delegata od ukupno njih 965, te da su stoga sve odluke i zaključci skupštine statutarni i pravovaljani.

Izrabrani su članovi Nadzornog odbora, Statutarnog povjerenstva i Časnog suda stranke.

Za tri birana člana Predsjedništva izabrani su Tomislav Pintarić (432), Dražen Draganić (425) i Mario Tomašek (334).

Beljak je na Facebooku zahvalio svim članicama i članovima HSS-a koji su mu dali svoj glas i povjerenje da i dalje vodi stranku.

'Svjestan svih svojih prošlih pogrešaka i propusta, ovo vaše povjerenje doživljavam kao novu priliku da iste ispravim i popravim. I na tome ću se iz sveg srca truditi. Pred nama su novi izazovi, prije svega lokalni izbori 2021., te će sve naše snage, kojih još uvijek itekako imamo, biti usmjerene na što bolji rezultat na istima.

Pozivam sve članice i članove, sve kojima je HSS na srcu da nastavimo zajedno, da zakopamo 'ratne sjekire' i da krenemo napokon raditi konstruktivno, a da sve destrukcije i podjele ostavimo iza sebe. HSS je jedna velika obitelj u kojoj ima mjesta za sve nas, pa i one koji možda nisu zadovoljni ovim ishodom', naveo je Beljak.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!