najviše umrlih na milijun stanovnika

Belgija bilježi veliku stopu smrtnosti od korone, premašila Španjolsku

16.04.2020 u 17:27

Bionic
Reading

Belgija sa svojih 11,5 milijuna stanovnika je teško pogođena epidemijom koronavirusa, a stopa smrtnosti od covida-19 je jedna od najvećih u Europi, javlja u četvrtak AFP i ističe da s današnjim danom ta zemlja ima najviše umrlih na milijun stanovnika te je premašila i Španjolsku

Sveukupni broj umrlih u Belgiji je narastao na 4857, a od prvog slučaja zaraze početkom veljače broj oboljelih je dosegao više od 33.500.

U usporedbi s Belgijom, Ujedinjena Kraljevina ima do sada 13.000 umrlih, a Francuska 17.000 no iako je njihova tužna bilanca tri do četiri puta veća, radi se o zemljama koje imaju šest puta više stanovnika,

Gledajući broj umrlih od koronavirusa na milijun stanovnika, Belgija s brojom od 419 uvelike prednjači pred svojim britanskim susjedima (190), kao i pred Francuskom (263), a prvi puta je premašila i Španjolsku (409).

No, premijerka Sophie Wilmes ističe "potpunu transparentnost u komunikaciji vezanu uz broj umrlih od covida-19" te činjenicu da prate broj umrlih u domovima za stare i nemoćne.

Naime, zdravstvene vlasti broju umrlih u bolnicama dodaju i broj umrlih u staračkim domovima, gdje je virus poharao štićenike domova uspkos zabrani posjeta od samog početka epidemije.

Premijerka također navodi da su tom broju pridodali i broj umrlih za koje se pretpostavlja da su podlegli virusu iako to nije dokazano testiranjem, što druge zemlje ne rade.

"U Europi, svaka zemlja broji umrle na svoj način. Mi u Belgiji smo najdetaljniji", tvrdi ministrica zdravstva Maggie De Block.

Virolog Emmanuel André smatra da "uzimanje u obzir i broj umrlih za koje postoji tek sumnja da su podlegli covidu-19 predstavlja dobru praksu glede praćenja epidemije".

  • +7
Koronavirus u Španjolskoj Izvor: EPA / Autor: UNAI BEROIZ HANDOUT

Za sociologa Geoffreya Pleyersa, "jedna ljudska, društvena i etička  tragedija se već mjesec dana odvija iza zatvorenih vrata" staračkih domova, dok je vlast bila isključivo zaokupljena kapacitetom bolnica da apsorbiraju šok epidemije i brojem kreveta na intenzivnoj njezi.

"Koliki je udio tih smrtnih slučajeva koji su se mogli izbjeći da je tim ljudima bila omogućena bolnička njega", zapitao se Pleyers  čiji osvrt prenosi dnevni list Le Soir.

Zbog dramatičnog stanja s virusom SARS-Cov-2, vlada je odlučila udeseterostručiti broj testova, na 210.000 samo u staračkim domovima.

Vincent Frédéricq, glavni tajnik Femarbela, udruženja staračkih domova u frankofonoj  Belgiji, smatra da je to nedovoljno, s obzirom na 160.000 štićenika i 110.000 zaposlenih u cijeloj zemlji koji su potencijalno nositelji virusa.

"Samo u briselskoj regiji, 95 posto osoblja dolazi na posao javnim prijevozom, podzemnom željeznicom, tramvajima, autobusima, i sve su to nažalost mjesta gdje se leko možete zaraziti", rekao je Fredericq.