pitali smo stručnjaka

Barić: Ustavni sud je rekao. Točka. Poštujmo ustavnopravni poredak

19.04.2024 u 15:24

Bionic
Reading

Nakon što je Ustavni sud de facto zabranio da Zoran Milanović bude mandatar, ali i da bude izabran za predsjednika Vlade, nižu se reakcije, a spominje se i da je Ustavni sud izveo državni udar. Za komentar smo priupitali i profesoricu ustavnog prava Sanju Barić

'Ustavni sud je rekao. Točka, kraj. Ustavnopravni poredak i vladavina prava nalažu da se poštuju institucije. Kada institucija koja krajnje nešto tumači kaže nešto, mogli bismo i konačno početi nešto ozbiljno shvaćati. S obzirom na situaciju i čitav niz pogrešnih koraka usprkos ranijem upozorenju Ustavnog suda, ovo sada je najblaže nešto što je Ustavni sud rekao. Jasno je izdvojio razliku između utjecaja na izborni rezultat i postupanja pojedinih aktera', prvi je komentar novog upozorenja Ustavnog suda koji je za tportal dala profesorica Ustavnog prava Sanja Barić.

Ustavni sud je u novom upozorenju de facto zabranio Milanoviću da bude mandatar, ali i premijer. Dapače, poručili su da premijer ne može biti ni ako prije podnese ostavku.

'Ustavni sud ne može zabraniti običnom građaninu, ali Milanović nije obični građanin. To je jedna jedina osoba u ovoj državi koja ujedno obnaša drugu nespojivu funkciju i koja se tijekom 30 dana kampanje ponašala na određeni način. I ne znamo što se zbiva ova zadnja dva dana jer vidjeli smo izjave nekih aktera, koje su možda bile nepromišljene, da će mu dati 57 mandata pa neka on skuplja dalje. Ovo nije vrijeme za moralnu ili ustavnopravnu paniku i da se šire obrazloženja da se nekome nešto zabranjuje. Ne, radi se o jednoj jedinoj osobi koja je na nespojivoj dužnosti, to smo govorili od početka. Svatko mora preuzeti odgovornost za svoje radnje i to vam je to. Znam da ovo upozorenje zvuči jako ekstremno i jako iznenađujuće, ali jasno je bilo da Milanović ne može biti kandidat na izborima', poručuje Barić.

  • +6
Miroslav Šeparović Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

'Uopće nije važno što misli Sanja Barić ili bilo tko. Ustavni sud je rekao. Točka. Protiv odluke i upozorenja Ustavnog suda mi možemo ići samo onda kada su ona ne znam kako ekstremna. Ovo nije takva situacija. Čak je išao i blago s obzirom na ono što se moglo i trebalo. Pa nije Milanović jedina osoba koja može voditi Vladu', kaže Barić.

U prvim reakcijama neki su spominjali i da je Ustavni sud izvršio državni udar. 'Ma kakav državni udar. Izbori su tu i idemo dalje. Nađite mandatara ili mandatarku i to je to. Što je Ustavni sud mogao, gledati i šutjeti? Ustavni sud je rekao. Poštujmo ustavnopravni poredak, sviđalo se to nama ili ne. Možda bih ja voljela lijevu vladu i Milanovića kao premijera, ali nemam taj luksuz', zaključuje Barić.