hitra reakcija

Benčić o objavi Ustavnog suda: Površno i protuustavno! HDZ je u panici!

19.04.2024 u 15:22

Bionic
Reading

Sandra Benčić (Možemo!) komentirala je novu objavu Ustavnog suda o predsjedniku Zoranu Milanoviću. Nije joj jasno zašto je Ustavni sud naglasio da Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade. 'Bilo je dovoljno reći da ne može biti mandatar. A što ako je netko drugi mandatar i taj nakon mjesec dana podnese ostavku, a saborska većina izabere Milanovića?', pitala je Benčić

Možemo! ovo upozorenje Ustavnog suda smatra nezapamćenim i nedopustivim udarom na politički procces stvaranja većine. 'Nikad dosad nismo imali situaciju da bi se Ustavni sud uplitao u stvaranje većine, evidentno je da je izabrao tim za koji igra', ocijenila je Benčić, naglašavajući da Ustavni sud nije povukao nikakve konzekvence za Milanovićevo 'kršenje Ustava' nego je rekao da neće poništiti izbore.

'Ako je o ishodu izbora ovislila ocjena je li ili nije imao pretjerani utjecaj, to znači da bi moguće Ustavni sud poništio izbore koji bi bili lošiji po HDZ', zaključila je Benčić.

Nadalje, nejasno je na temelju kojeg članka Ustava Ustavni sud može bilo kome zabraniti da bude mandatar i premijer ako nema u tom trenutku nespojivu funkciju. Ako je dao ostavku, mora biti u jednakom položaju da može vršiti javnu funkciju, to kaže Ustav, istaknula je, pitajući do kada vrijedi zabrana Milanoviću - mjesec dana, možda zauvijek?

'Ovo je površno i protuustavno! Nemoguće je ne pomisliti da je ovakvo priopćenje proizašlo iz panike HDZ-a da gube vlast. Ustavni sud nije bio dosljedan u ocjenjivanju izbornog procesa. Podržao je nakaradne izborne jedinice i rezultat toga je da HDZ-ov mandat košta 12.000 glasova, a naš 18.000. Je li to jednaka i fer utakmica? Je li se Ustavni sud oko toga oglasio? Nije', kazala je Benčić, navodeći još niz spornih stvari na koje Ustavni sud nije reagirao, poput plavih potvrda tijekom izbornog dana.

Ustavni sud Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Podsjetimo, predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović ustvrdio je u petak da predsjednik Zoran Milanović ne može biti kandidat za mandatara za sastav vlade, ali ni premijer, ističući da svako drukčije tumačenje ugrožava višestranački parlamentarni demokratski ustavni poredak i vladavinu prava.

'Polazeći od navedenog, Ustavni sud upozorava sve sudionike izbora održanih 17. travnja da pri predlaganju budućeg mandatara za sastav vlade moraju biti svjesni te činjenice. Ustavni sud o tome će, po potrebi, donijeti posebnu odluku', kazao je Šeparović.