novo upozorenje

Šeparović: Milanović ne može biti predsjednik Vlade, sam se doveo u tu situaciju

19.04.2024 u 13:42

Bionic
Reading

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović održao je konferenciju za medije nakon sjednice Ustavnog suda vezane uz nadzor nad ustavnošću i zakonitošću parlamentarnih izbora održanih 17. travnja

'U postupku nadzora Ustavni sud je na današnjoj sjednici objavio priopćenje i upozorenje sudionicima izbora', rekao je Šeparović na početku konferencije za medije.

'Upozorenjem 18. ožujka, Ustavni sud je pravodobno upozorio predsjednika Milanovića da njegovo kandidiranje i isticanje kao kandidata nije spojivo s ovlastima predsjednika. Upozoren je da mora odmah podnijeti ostavku ako se kandidira za vrijeme obnašanja dužnosti ili nastupa kao kandidat za premijera. Ustavni sud naglasio je da će cijeli postupak biti pod strogim nadzorom Ustavnog suda', nastavio je Šeparović.

'Ustavni sud primjećuje da je 20. ožujka DIP, u vezi s javnim istupima predsjednika RH, pozvao predsjednika da se suzdrži od sudjelovanja u promidžbi', podsjetio je Šeparović.

'Ustavni sud utvrđuje da je SDP postupao po upozorenju Ustavnog suda, međutim predsjednik RH je više puta javno izjavio da neće poštivati upozorenje i više puta ga kršio govoreći da će sudjelovati u kampanji. Dakle, iako nije podnio ostavku na dužnost predsjednika, postupao je kao kandidat za predsjednika Vlade. Time se stavio u položaj sudionika na parlamentarnim izborima, što ne može biti dok je predsjednik Republike', rekao je Šeparović.

  • +6
Miroslav Šeparović Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

'Predsjednik je time doveo u pitanje vladavinu prava. Polazeći od svojih ustavnih ovlasti, Ustavni sud utvrđuje da se svojim ponašanjem i izjavama predsjednik RH doveo u poziciju da ne može biti ni mandatar za sastavljanje buduće Vlade ni predsjednik te vlade', rekao je Šeparović i dodao da Ustavni sud upozorava sve sudionike u izbornom procesu da moraju biti svjesni te činjenice.

'Ovim priopćenjem Ustavni sud ne dovodi u pitanje volju birača izraženu na izborima 17. travnja', rekao je Šeparović i dodao da je za odluku bilo devet sudaca, da je troje sudaca, Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec, bilo protiv, a sutkinja Ingrid Antičević Marinović bila je odsutna.

Na pitanje može li Milanović ipak biti kandidat ako bi sada podnio ostavku na dužnost predsjednika RH, Šeparović je rekao da je ostavku trebao dati nakon prvog upozorenja Ustavnog suda, a da je sada kasno. Ako bi se ipak tako nešto dogodilo, a većina odluči da želi njega za mandatara, onda bi, kaže Šeparović, Ustavni sud o tome ponovno odlučivao.

'Pojednostavljeno rečeno, ako bilo tko izabere Milanovića za mandatara i ako ga buduća većina u Saboru bude izabrala za premijera, Ustavni sud će to spriječiti', potvrdio je Šeparović pitanje novinarke. O tome će, kaže Šeparović, Ustavni sud odlučivati na temelju svojih općih ovlasti i upozorenja koja je izdao, kao i činjenice da predsjednik RH ne može biti član nijedne stranke niti sudjelovati u izbornom procesu. Ta bi se odluka donosila običnom većinom sudaca Ustavnog suda.

'Posljedica takvog postupanja nije razrješenje predsjednika, to je druga procedura, nego da Ustavni sud ne može dopustiti kršenje Ustava i nepoštivanje upozorenja Ustavnog suda', pojasnio je Šeparović.

  • +13
Zoran Milanović u Koprivnici Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak

'Ustavni sud će poništiti odluku o dodjeli mandata gospodinu Milanoviću, to je u našoj ovlasti', odgovorio je Šeparović na pitanje što ako zastupnici ne budu poštivali odluku Ustavnog suda, a dodao je da Ustavni sud može poništiti i odluku Sabora kojom bi Milanović bio izabran za premijera. Dodao je u više navrata da nitko nije iznad Ustava i da ga svi moraju poštivati.

'Milanović ne može biti mandatar zato što nije dao ostavku nakon prvog upozorenja Ustavnog suda, a nastavio se ponašati kao sudionik izbora, to je ključno', odgovorio je Šeparović i naglasio da ne može predsjednik RH sam sebi skupljati potpise da bi bio mandatar za sastavljanje Vlade. Političari moraju biti svjesni da se Milanović sam izbacio iz utrke time što nije dao ostavku, a nastavio se ponašati kao da je u kampanji, poručio je Šeparović te naglasio da volju birača neće dirati, što znači da izbori neće biti poništeni.

'Ustavni sud može poništiti rezultate izbora ako je bilo teških povreda procesa, no to u ovom slučaju nije tako, iako je predsjednik nastupao protuustavno, ali to njegovo postupanje nije značajno utjecalo na izborni proces jer su birači znali stav Ustavnog suda', rekao je Šeparović i dodao da 'to ne znači da možemo tolerirati protuustavno ponašanje'.

  • +4
Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović 18. ožujka Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

'Svjestan sam težine ove odluke i svoje osobne odgovornosti, i drugi suci su svjesni. Međutim mi ne sudjelujemo u reality showovima, nego smo prisegli na dužnost zaštite Ustava', rekao je Šeparović i dodao da sve što je Milanović govorio o ustavnim sucima nije utjecalo na njihovu odluku: 'Nismo donijeli odluku zato što smo se naljutili.'

Za troje sudaca koji su bili protiv, Šeparović je rekao da će im dozvoliti da napišu izdvojena mišljenja, iako to nije predviđeno u ovakvim postupcima, koja će objaviti tako da svi vide koji su njihovi razlozi. Kaže da je njih troje reklo da je bilo i drugih izjava tijekom kampanje i da se sud nije trebao oglašavati samo zbog predsjednika RH.

'Međutim mi se nismo bavili odnosima predsjednika i premijera. Ovo Ustavni sud nije mogao prešutjeti, tu se ne radi o uvredama i klevetama, ovdje se radi o kršenju Ustava. Na pitanja o odnosu predsjednika i premijera neću odgovarati, iako ne podržavam takav odnos', rekao je Šeparović. Na pitanje zašto 18. ožujka Ustavni sud građanima nije rekao da Milanović neće moći biti mandatar, Šeparović je rekao: 'Mi smo upozorili da odmah mora podnijeti ostavku i da ne može biti u kampanji.'

Šeparović kaže da se Ustavni sud nije htio očitovati o Milanovićevu kršenju Ustava prije izbora da ne bi utjecali na volju birača te da su se zato oglasili tek danas, nakon izbora. Više puta je naglasio da je Ustavni sud upozorenjem 18. ožujka jasno Milanoviću rekao da, ako želi biti sudionik na parlamentarnim izborima, ostavku mora podnijeti odmah te da se on sam doveo u ovakvu situaciju.

Kaže da odluka Ustavnog suda neće uzrokovati kaos na političkoj sceni, nego da ona vraća sve u okvire Ustava. Svjesni su bili suci da u dijelu javnosti odluka neće biti prihvaćena te da će biti izloženi uvredama i klevetama, ali su ocijenili da bi postupili protivno svojoj savjesti i prisezi koju su položili da nisu ovako postupili.

'Po cijenu da nas se zatvori, mi moramo čuvati Ustav!' rekao je Šeparović.

'Ovo je bio zadnji dan kada je Ustavni sud mogao reagirati', rekao je predsjednik Ustavnog suda i ponovno ponovio da ustavni suci nisu htjeli utjecati na ishod izbora nakon što su dali jasne upute u upozorenju 18. ožujka, pa se zato nisu oglašavali prije današnjeg dana.

'Kao predsjednik Republike, Milanović se naravno može konzultirati sa svakim mandatarom, to mu je dužnost, ali ne može se konzultirati sam sa sobom', završio je presicu Šeparović.

>>> Priopćenje i upozorenje Ustavnog suda, prema kojem Zoran Milanović ne može biti mandatar ni predsjednik buduće Vlade, možete pročitati u nastavku

Podsjetimo, Ustavni sud je 18. ožujka donio upozorenje u slučaju potencijalne kandidature Milanovića na izborima te zaključio da on ne može biti kandidat na listi na izborima, ali ni kandidat za premijera bez prethodnog podnošenja ostavke na dužnost predsjednika RH. Od 11 sudaca Ustavnog suda, devet ih je glasalo za ovu odluku, a suci Andrej Abramović i Ingrid Antičević Marinović bili su protiv.

'Svojim postupanjem od petka, subote i nedjelje, predsjednik RH je kršio Ustav. Da bi odgovarao za kršenje Ustava, moraju se ispuniti dva uvjeta - da Sabor dvotrećinski predloži opoziv i da Ustavni sud dvotrećinskom većinom tako odluči. Nadam se da ni do kakvih drugih opcija neće trebati uopće doći te da će se Milanović i SDP pridržavati Ustava i ovog upozorenja', poručio je Šeparović 18. ožujka.

'Svako djelovanje, odnosno ponašanje predsjednika Republike Hrvatske protivno navedenim ustavnim zabranama i zahtjevima suprotno je Ustavu', kazao je tada Šeparović.

Upitan što ako se Milanović ogluši na upozorenje, Šeparović je u ožujku kazao: 'Ustavni sud je jamac stabilnosti. Očekujem od odgovornih osoba da poštuju odluke Ustavnog suda. Ako ih ne budu poštivali, ne želim to prejudicirati. Ako utvrdimo da postupaju protivno Ustavu, koristit ćemo se svim opcijama - do poništavanja svih izbornih radnji. Siguran sam da do toga neće doći. Ova odluka ne sprečava predsjednika da i dalje, kao osoba koja ima ustavne ovlasti, nastupa kao predsjednik RH. Ali ono što je od petka radio više ne smije.'