dokument

Pročitajte odluku kojom Ustavni sud zabranjuje Milanoviću da bude premijer

19.04.2024 u 15:08

Bionic
Reading

Ustavni sud na današnjoj je sjednici usvojio priopćenje i upozorenje sudionicima parlamentarnih izbora u kojem se navodi da predsjednik RH Zoran Milanović ne može biti mandatar za sastavljanje Vlade niti predsjednik te vlade

Odluku Ustavnog suda na konferenciji za medije pročitao je njegov predsjednik Miroslav Šeparović, a ono najvažnije sadržano je u sljedećih nekoliko rečenica:

'Stoga, polazeći od svojih ustavnih ovlasti u postupku nadzora nad ustavnošću i zakonitošću izbora, kao i svojih općih nadzornih ovlasti kao čuvara Ustava, Ustavni sud utvrđuje da se svojim izjavama i ponašanjem Predsjednik Republike, a da prethodno, u skladu s Upozorenjem od 18. ožujka 2024., nije podnio ostavku na dužnost Predsjednika Republike, doveo u poziciju da ne može biti ni mandatar za sastav buduće Vlade ni predsjednik Vlade. Ustavni sud podsjeća da, u skladu s člankom 98. alinejom 3. Ustava, Predsjednik Republike povjerava mandat za sastavljanje Vlade osobi koja na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija uživa povjerenje većine svih zastupnika.

  • +6
Miroslav Šeparović Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Stoga je očito da Predsjednik Republike ne može istodobno biti i kandidat za mandatara za sastav Vlade, jer se te dvije pozicije međusobno isključuju. Svako drukčije tumačenje ugrožava višestranački parlamentarni demokratski ustavni poredak i vladavinu prava. Polazeći od navedenog, Ustavni sud upozorava sve sudionike izbora održanih 17. travnja 2024. da pri predlaganju budućeg mandatara za sastav Vlade moraju biti svjesni te činjenice. Ustavni sud o tome će, po potrebi, donijeti posebnu odluku', piše, među ostalim, u odluci Ustavnog suda koju je podržalo devetero sudaca, dok je troje sudaca, Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec, bilo protiv, a Ingrid Antičević Marinović bila je odsutna pa nije glasala.