riječ eksperta

Barić: To što Ustavni sud nije reagirao u svibnju pokazuje što oni o svemu misle

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 14.09.2020 18:07
  • Objavljeno 14.09.2020 u 17:52
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Predstojnica Katedre za ustavno pravo na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Rijeci Sanja Barić gostovala je u Newsroomu na N1 televiziji gdje je komentirala današnje odluke Ustavnog suda koje su se ticale rada Stožera, kao i javnost sjednica suda

Barić je na samom početku kazala da je bilo sasvim jasno kako će sve završiti.

"Znali smo i da će sadržaj biti ovakav, s obzirom na ovakav odmak u odlučivanju, u odnosu na to kada su te odluke bile donesene. Ništa me nije iznenadilo, iako me jako razveselila ova priča o radu nedjeljom što je Ustavni sud sam uočio, iako nije bio upitan", ističe Barić.

Ističe kako će se više moći komentirati nakon što stigne obrazloženje odluke.

"Priopćenje je korektno, ali je previše šturo da bismo mogli meritorno prosuđivati. Pričekajmo još osam dana pa ćemo vidjeti što kaže obrazloženje.

Napomenula je da moramo biti realni i što je moguće više obestrašćeni i da moramo imati na umu da smo u Hrvatskoj imali jednu vrlo nezgodnu situaciju, a to je predizborno vrijeme.

"Ustavni sud sam je rekao da ne želi baš u tom sudjelovati. Međutim, ovdje se radi o značajnim povredama ljudskih prava. Činjenica da Ustavni sud nije reagirao u svibnju, lipnju, srpnju i kolovozu je sama po sebi pokazivala što oni o tim odlukama misle", kazala je Barić dodajući kako se ovdje radilo o predmetima koje je bilo uputno rješavati prije ljetne stanke.

Govoreći o javnosti rada Ustavnog suda, rekla je kako tu postoji jedno veliko i važno načelno pitanje, a to je pravilna ravnoteža između dvije sasvim legitimne potrebe. Jedna je potreba da Ustavni sud zasjeda iza zatvorenih vrata, a druga je potreba javnosti da zna što više toga o radu sudaca i suda, pojasnila je Barić na N1.

"Moje osobno stručno mišljenje je da Ustavni sud nije ostvario odgovarajuću ravnotežu, nego da je stavio interes na donošenje odluke iza zatvorenih vrata i trebao bi se više otvoriti javnosti. Nije jedini način samo otvoriti sjednice, postoje i drugi način kako stvari učiniti javnim i učiniti javne sjednice malo sadržajnijima", dodaje.

Moramo biti svjesni, napominje Barić, da Ustavni sud ne raspolaže mačem i prisilom.

"Za njih je mudro da nam pokažu kako rade, koliko rade i da nas svojim argumentima uvjere u kvalitetu svojih odluka. Jako me veseli stajalište predsjednika Šeparovića u tom pravcu", kazala je.

"Ustavni sud jest krajnji tumač našeg Ustava, kad Ustavni sud nešto kaže i odluči, svi se toga moramo pridržavati. Svaki napor u tom pravcu, pa makar to donijelo i malo nelagode ustavnim sucima, na kraju će donijeti dobro", istaknula je Barić komentirajući javnost rada Ustavnog suda.

"Nije najbolja ravnoteža između potrebe da se odlučuje iza zatvorenih vrata i potrebe da javnost zna rad ustavnih sudaca"

Barić je kazala kako se javna sjednica uvijek može izrežirati i kako je stvar u tome da se na ovom primjeru ponovno pokazalo da nije baš najbolja ravnoteža između potrebe da se odlučuje iza zatvorenih vrata i da javnost zna argumente i rad ustavnih sudaca.

"Uglavnom su uvijek isti suci aktivni i postoji potreba da se vide i neki drugi suci. Postoji još načina kako da se smanji taj dojam da se tamo nešto radi iza zatvorenih vrata i možda taj dojam da se netko iza vrata tamo netko šverca. To je ono što treba promijeniti sitnim koracima. Postoji spremnost da se to promijeni i da se malo više otvore", smatra Barić.

Pojasnila je razliku između javne rasprave i javne sjednice.

"Javna rasprava donekle nalikuje na sudske rasprave. Ovo drugo je javna sjednica, odnosno činjenica da uobičajena sjedncia bude otvorena za javnost. Priprema za nošenje s epidemiološkim mjerama je odavno trebala biti spremna. Taj argument epidemioloških mjera malo zvuči anakrono. Takav je argument neprihvatljiv", mišljenja je Barić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!