RASPRAVA BEZ MEDIJA

[DOKUMENT] Dugo iščekivana odluka Ustavnog suda donesena mimo očiju javnosti: Sve odluke Nacionalnog stožera su zakonite, osim jedne

14.09.2020 u 14:55

Bionic
Reading

Ustavni sud u ponedjeljak je zaključio da su zakoni koje je o ovlastima Stožera civilne zaštite donio Hrvatski sabor u skladu s Ustavom te da je zakonita većina odluka Stožera donesenih zbog epidemije koronavirusa. Na sjednici koja je iza zatvorenih vrata održana u ponedjeljak Ustavni sud nije prihvatio ili je odbacio većinu prijedloga koji su osporavali zakonitost ovlasti i odluka Stožera civilne zaštite. Ustavni sud prihvatio je jedino prijedlog za ocjenom ustavnosti koji se tiče zabrane rada trgovina nedjeljom

Na sjednici koja je iza zatvorenih vrata održana u ponedjeljak Ustavni sud nije prihvatio ili je odbacio većinu prijedloga koji su osporavali zakonitost ovlasti i odluka Stožera civilne zaštite, osim odluke o zabrani rada trgovina nedjeljom, za koju kaže da nije bila u suglasnosti s Ustavom, te izmjena i dopuna Zakona o najmu stanova.

'Ustavni sud utvrdio je da mjera zabrane rada nedjeljom u utvrđenom razdoblju, iako je težila ostvarenju legitimnog cilja zaštite života i zdravlja građana, nije ispunjavala zahtjeve razmjernosti', piše, između ostalog, u odluci. Preciznije, taj dio Odluke o radnom vremenu i načinu rada u djelatnosti trgovine za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19 nije bio u suglasnosti s čl. 16. Ustava, prema kojemu svako ograničenje slobode ili prava mora biti razmjerno naravi potrebe za ograničenjem u svakom pojedinom slučaju.

Sve odluke donesene su s deset glasova za i tri glasa protiv.

Ustavni sud zaključio je da Hrvatski sabor može u ostvarivanju svoje zakonodavne ovlasti kada ograničava pojedina ljudska prava i slobode postupati na temelju dviju ustavnih osnova predviđenih člancima 16. i 17. Ustava. Odluka o tome na temelju koje će od navedenih ustavnih osnova ograničiti pojedine slobode i/ili prava u isključivoj je nadležnosti Hrvatskog sabora.

Ustavni sud ocijenio je da je donošenjem zakona, odnosno izmjena i dopuna osporenih zakona kojima se, između ostalog, zbog sprečavanja širenja epidemije zarazne bolesti COVID-19 radi zaštite života i zdravlja ljudi propisuju mjere kojima se ograničavaju temeljna ljudska prava i slobode, Hrvatski sabor postupao u granicama svojih ovlasti propisanih Ustavom.

Vezano uz odluke Stožera o korištenju maski i organizaciji javnog prometa, Ustavni sud ocijenio je da su navedene mjere bile 'zakonite, imale su legitiman cilj, zaštitu života i zdravlja građana te su bile nužne za ostvarivanje tog cilja'. Niz prijedloga odbačeno je jer 'predlagatelji nisu naveli ustavnopravno relevantne razloge za osporavanje ustavnosti i zakonitosti, a iz pribavljenih očitovanja proizlazilo je da su za donošenje osporenih akata postojali objektivni i racionalni razlozi'.

Među njima su prijedlozi koji su osporavali odluke Stožera o ograničavanju okupljanja, rad u trgovini i uslužnim djelatnostima te održavanju sportskih i kulturnih događanja, ali i održavanju pogreba i ispraćaja te mjera strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima.

Iz istog su razloga odbijeni prijedlozi protiv Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka, Odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza te Vladine odluke objavljene u ožujku pod nazivom 'Pomoć medijskoj industriji i medijskim profesionalcima u okolnostima epidemije Covida-19'.

Ustavni sud Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Objašnjeno je i zašto je odbijen prijedlog troje sudaca - Andreja Abramovića, Gorana Selaneca i Lovorke Kušan - da se provede javna rasprava na koju bi bili pozvani i novinari. Ocijenjeno je naime da za odlučivanje o biti stvari 'nije potrebno pozvati sudionike u postupku (predlagatelje i predstavnike Vlade ili Stožera civilne zaštite) jer su sva činjenična i pravna pitanja u dovoljnoj mjeri raspravljena te o biti stvari između velike većine sudaca ne postoji prijepor'.

  • +4
Teodor Antić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Novinarima, kažu, nisu omogućili nazočnost sjednici na temelju članka 47. stavka 3., suklado Ustavnom zakonu i Poslovniku Ustavnog suda te svojom ustaljenom praksom koju dosad nitko do sada nije doveo u pitanje.

'Skreće se pozornost na to da Ustavni sud, s obzirom na raspoloživ prostor u zgradi suda na Trgu sv. Marka 4, nije u mogućnosti održati sjednicu na način da osigura poštovanje preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo vezanih uz pandemiju bolesti COVID-19', objašnjava se u priopćenju.

'Ustavni sud javnost svog djelovanja osigurava javnom objavom dnevnih redova sjednica, zapisnika sa sjednica, izdavanjem službenih priopćenja, javnom objavom odluka/rješenja i njihovih sažetaka i održavanjem konferencija za medije kada to, s obzirom na velik interes javnosti, ocijeni potrebnim', stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik Suda Miroslav Šeparović.

Konferenciju za medije sazvat će nakon proteka roka od osam dana za izradu najavljenih izdvojenih mišljenja sudaca.

Priopćenje Ustavnog suda donosimo u nastavku.

Priopcenje Za Javnost Od 14.09.2020 by Tportal.hr on Scribd