TEHNO SAVJETI

Smartfon se sporo puni? Ovo su mogući krivci i rješenja za taj problem

06.07.2020 u 09:23

Bionic
Reading

Više je mogućih razloga zašto se vaš pametni telefon odjednom puni sporije nego ranije. Evo pregleda najčešćih koje je lako riješiti

Donosimo pregled najčešćih razloga zašto se smartfon sporije puni i savjeta kako riješiti problem.

Punite žično, ne bežično

Bežično punjenje je fora, ali još neko vrijeme neće biti podjednako brzo kao žično, zato što su bežični punjači u pravilu znatno slabiji. Stoga, ako vam se žuri - koristite kabel.

Je li problem u kabelu?

Kabel je vjerojatno najslabija karika u sustavu za punjenje vašeg pametnog telefona. Čak i ako na njemu nema vidljivih oštećenja, to ne znači kako ih nema uopće. A oštećenja mogu utjecati na opskrbu strujom.

Najlakše ćete provjeriti je li problem u kabelu tako što šte upotrijebiti drugi kabel. Ne morate ga odmah kupiti, dovoljno je posuditi od nekoga. Ali, ako punjenje odjednom ubrza nakon toga, vrijeme je za kupovinu novog.

Punite na utičnicu, ne na računalo

Kad god je to moguće, pametni telefon (i druge elektroničke uređaje) punite spajanjem izravno na utičnicu. To je bez premca najbrži način punjenja. Čak i slabiji adapteri obavit će posao brže nego računala jer su višestruko veće snage.

Je li vaš adapter slab?

Stariji i jeftiniji adapteri vrlo su često i slabiji, što znači kako će sporije puniti vaš uređaj. Ako vam to smeta, nabavite noviji i/ili jači.

Vaš je smartfon preopterećen?

Najbrže ćete napuniti pametni telefon dok je potpuno isključen. Sve dok je uključen dio električne energije biva potrošen na to da bi radio, što smanjuje kapacitet raspoloživ za punjenje. Ako ga ne možete ili ne želite isključiti, ostavite smartfon na miru dok se puni. Uključeni zaslon jedan je od najvećih potrošača energije.

Je li problem u utoru za punjenje?

Malo je vjerojatno, ali ne i posve nemoguće, da se u utoru za punjenje nakrcalo prašine i drugog smeća ili da je pretrpio oštećenje. Pomoću baterijske svjetiljke provjerite je li tomu doista tako. Ako jest, upotrijebite čačkalicu (nježno i oprezno!) i komprimirani zrak kako bi ga očistili.