NEOBIČNO OTKRIĆE

Znanstvenici su stvorili računalo od algi kojeg pokreće - fotosinteza

17.05.2022 u 09:56

Bionic
Reading

Prednost korištenja algi je, kažu, manje zagađenje prirode i potencijalno - kontinuirano napajanje

Znanstvenici s Cambridgea su uz pomoć algi uspjeli čak šest mjeseci pokretati računalni čip niske energije. Riječ je, piše Verge, o koloniji cijanobaterija više poznatih kao plavo zelene alge koje su znanstvenici zapečatili u metalno kućište veličine AA baterije. Kućište je ostavljeno na prozoru gdje su alge vršile fotosintezu, stvarajući mali tok struje koji je pokretao čip ARM Cortex-M0+.

Sistem je dokaz koncepta, no tvorci se nadaju da će ovu tehnologiju moći primjeniti u uređajima u internetu stvari. Prednost korištenja algi je, kažu, manje zagađenje prirode i potencijalno - kontinuirano napajanje.

'Sve veći internet stvari traži sve više energije, a mi vjerujemo da će ta energija doći od sustava koji ju sami mogu proizvesti' rekao je profesor Christopher Howe, autor studije. 'Naš uređaj koji koristi fotosintezu ne radi na isti način kao ostale baterije zato jer kontiunirano koristi svjetlo kao izvor električne energije'.

Čipom su znanstvenici odradili niz osnovnih izračuna tijekom kojih je u jednom satu potrošeno 0.3 µW energije, piše New Scientist. Premda razna računala troše različite količine energije, ovakvo napajanje ne bi moglo zadovoljiti zahtjeve modernog računala kakvog velik broj ljudi ima u kući - za takvo što trebalo bi oko 333 milijuna baterija od algi.

'Premda se radi o maloj snazi, ono što nas je iznenadilo je što je sustav nastavio raditi puno dulje nego što smo očekivali' rekao je doktor Paolo Bombelli, glavni autor znanstvenog rada koji pripada brzorastućem polju 'biofotovoltaike'. Riječ je o znanstvenom području koje nastoji sakupiti snagu bioloških mikroorganizama koji pretvaraju svjetlo u energiju pomoću fotosinteze.