ISTRAŽIVANJE SVEMIRA

Znanstvenici otkrili što se događa s noktima astronauta u svemiru

06.12.2023 u 15:29

Bionic
Reading

Svemir nije najugodnije okruženje za ljude. Ako nema normalnih zemaljskih uvjeta, uključujući uobičajenu gravitaciju, tada osoba počinje doživljavati zdravstvene probleme

Prije svega, radi se o gubitku koštane i mišićne gustoće. Studije pokazuju da je još jedan nedostatak boravka u svemiru, pogotovo kada astronauti napuštaju Međunarodnu svemirsku postaju i krenu u svemirsku šetnju - riječ je o otpadanju nokta. Ova se patologija naziva oniholiza, a čini se da je problem više povezan s pritiskom nego s gravitacijom, piše ScienceAlert.

U svemiru je vrlo mali pritisak okoline, što nije dobro za ljudsko tijelo. Kako bi se osigurala maksimalna sigurnost tijekom svemirskih šetnji, svemirska odijela astronauta stalno su pod pritiskom. Ali problemi nastaju kad je riječ o rukama.

Naime, prema NASA-inim znanstvenicima, astronauti često završe s ozljedama ruku nakon svemirskih šetnji. Astronauti ponekad odlaze u svemir na duže razdoblje i ponekad u svemirskom odijelu provedu i do osam sati (najduži dan trajao je osam sati i 56 minuta). Stoga dugotrajno nošenje rukavica u svemiru samo pogoršava probleme s rukama.

Kada su rukavice u svemirskom odijelu pod pritiskom, ograničavaju kretanje, što ponekad dovodi do boli, umora mišića, a ponekad i ozbiljnijih ozljeda poput oniholize.

Godine 2010. tim istraživača proučavao je 232 ozljede ruku koje su prijavili astronauti. Otkrili su značajnu korelaciju između širine i opsega metakarpofalangealnih zglobova astronauta – to su zglobovi na vrhu šake gdje se spajaju dlan i prsti – i njihovih rizika od ozljeda.

Naime, rukavice u svemirskom odijelu ograničavaju pokretljivost ovih zglobova, što stvara veći pritisak na prste. To rezultira smanjenim protokom krvi, oštećenjem tkiva i oniholizom.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal ovdje i kliknite 'Prati'.