PRVI PUT NAKON 2021.

Zuckerberg prodao dionice Mete u vrijednosti od 190 milijuna dolara

06.12.2023 u 13:35

Bionic
Reading

Mark Zuckerberg prodao je dionice svoje tvrtke Meta Platforms u vrijednosti od oko 190 milijuna dolara u studenom. To je njegova prva prodaja od 2021. godine, nakon što su dionice njegove tvrtke ove godine skočile

U podnescima Komisiji za vrijednosne papire i burzu prodano je više od 500.000 dionica, piše Business Insider. Dionice Mete doživjele su krah 2022., da bi izbrisale te gubitke nakon porasta od 166 posto ove godine. Zuckerberg se tako ponovno našao u društvu prvih 10 milijardera na Bloombergovom indeksu; zauzeo je deveto mjesto s procijenjenim bogatstvom od 116 milijardi dolara.

Meta, koja stoji iza Facebooka, Instagrama i WhatsAppa, profitirala je nakon novog vala uzbuđenja investitora oko Big Techa usred ubrzanog rasta umjetne inteligencije. naglog rasta popularnosti od obnovljenog uzbuđenja investitora oko Big Tech-a, potaknutog velikim nadama u umjetnu inteligenciju. Meta je jedna od takozvanih 'sedmoro veličanstvenih' dionica zajedno s dionicama poput Tesle i Nvidije, koje su zaslužne za lavovski udio u dobitku S&P 500 ove godine.

  • +14
Mark Zuckerberg Izvor: EPA / Autor: STEPHANIE LECOCQ

Zuckerberg i njegova supruga Priscilla Chan zavjetovali su se da će za života donirati 99 posto svojih dionica Mete u humanitarne svrhe. Zuckerberg je prvi put potpisao Giving Pledge, filantropsku obvezu koju su predvodili Warren Buffett i Bill Gates 2010. godine.

Drugi visokoprofilirani direktori tehnoloških kompanija ove su godine izvršili značajne dioničke transakcije. Glavni izvršni direktor Applea Tim Cook prodao je 13 posto svog udjela u proizvođaču iPhonea za oko 42 milijuna dolara; bila je to njegova najveća prodaja dionica u više od dvije godine. U međuvremenu je osnivač Amazona Jeff Bezos je u svibnju kupio jednu dionicu diva e-trgovine. To je bila njegova prva kupnja u više od dva desetljeća.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal ovdje i kliknite 'Prati'.