TEHNO SAVJETI

Želite crtati na Windowsima, a sviđa vam se Procreate? Isprobajte ove izvrsne alternative

13.04.2024 u 20:49

Bionic
Reading

Popularni program za crtanje Procreate možda nećete imati na Windows računalu, no kao i uvijek - postoje alternative

Na štetu mnogih korisnika računala, ne postoji Procreate za Windowse. Međutim, to ne znači da ne možete pronaći slično iskustvo u drugim programima za crtanje. Evo aplikacija poput Procreate za Windows koje možete isprobati.

Krita

Krita je izvrsna aplikacija za crtanje koja vaše radove vodi od koncepta do potpunih i maštovitih detalja. Kao i Procreate, podržava gotovo svaki zamislivi stil crtanja, bilo da se radi o konceptualnoj umjetnosti, slikama, ilustracijama ili stripovima. Čak ima i paket alata za animaciju pomoću kojih možete oživjeti svoje umjetničko djelo.

Kritino korisničko sučelje možda nije tako intuitivno kao Procreate. Ipak, ima mnogo lako dostupnih alata koji čine crtanje lakim, uključujući alate za odabir, gradijent, pravokutnik, krug, putanju slobodnom rukom, simetriju i Bézierovu krivulju. Svi se alati također mogu prilagoditi, što vam omogućuje da ih personalizirate kako bi odgovarali vašem radu.

Krita također ima impresivan izbor kistova koji odgovaraju raznim potrebama, kao i opcije stabilizacije kista za čiste linije. Nadalje, kada spojite robusne mogućnosti prilagodbe kista s podrškom za upravljanje slojevima i maskama, možete stvoriti neke uistinu složene radove. Kritu možete preuzeti besplatno.

Adobe Fresco

Adobe ima Photoshop i Illustrator koje mnogi ljudi koriste za stvaranje nevjerojatnih umjetničkih djela. Međutim, prvi je prvenstveno za uređivanje slika i grafički dizajn, dok je drugi za vektorsku grafiku. Adobe Fresco je program za slikanje i ilustriranje iz paketa Adobe Creative Cloud za vektorske i rasterske crteže.

Adobe Fresco možete koristiti besplatno i imat ćete pristup više od 100 kistova, uključujući pikselne, vektorske i žive kistove (možete otključati još stotine u plaćenoj verziji). Uz Adobe Fresco možete kombinirati nekoliko modernih i tradicionalnih tehnika crtanja i koristiti njegove realistične kistove za izradu sjajnih skica, ilustracija ili slika.

Uz tradicionalnu animaciju sličicom za sličicu, Adobe Fresco također ima animaciju putanje kretanja. Ova vrsta animacije pomiče objekte koje ste nacrtali duž određene rute (npr. ravna ili zakrivljena linija). Možete čak dodati efekte animaciji pokreta, kao što je raspršivanje, smanjivanje ili povećanje.

Adobe Fresco također ima čisto korisničko sučelje poput Procreatea, a možete ga jednostavno prilagoditi svom stilu rada. Nadalje, besprijekorno se integrira s drugim Adobe Creative Cloud aplikacijama, kao što su Photoshop i After Effects.

Clip Studio Paint

Mnogi umjetnici koriste Procreate za stvaranje manga i stripova, no Clip Studio Paint također ima širok raspon kistova koji podržavaju ove vrste umjetnosti. Konkretno, vektorski kistovi omogućuju crtanje čistih linija kojima se može mijenjati veličina bez gubitka kvalitete; nešto što Procreate izvorno ne podržava. Također ima alate koji vam omogućuju jednostavno razdvajanje platna na različite panele stripa i dodavanje govornih oblačića za dijalog.

Clip Studio Paint ima ugrađene 3D modele koje možete uvesti u svoje platno i koristiti kao referencu za svoje crteže. Možete, na primjer, skalirati, rotirati i rasporediti udove modela kako biste dobili savršenu pozu kako biste je mogli točno nacrtati. Možete čak i uvesti 3D modele iz drugih programa ako vam dostupni ne rade.