STREAMING

Spotify testira liste pjesama generirane umjetnom inteligencijom

09.04.2024 u 10:02

Bionic
Reading

Značajka će koristiti nekolicinu prijedloga, no korisnici će moći upisati svoje, potencijalno složenije tekstualne upite

Spotify već ima jedan od najboljih korisničkih sučelja za otkrivanje glazbe i izradu popisa za reprodukciju, a od nedavno testiraju i uvođenje AI tekstualnih uputa. Kompanija je najavila beta testiranje nove značajke AI Playlist koja će korisnicima omogućiti korištenje tekstualnih opisa za odabir popisa za reprodukciju, piše Digital Trends.

Dostupna korisnicima Spotify Premiuma u Australiji i Ujedinjenom Kraljevstvu (za sada) na Android i iOS uređajima, značajka AI Playlist može se pronaći u dijelu aplikacije 'Your Library', gdje ćete moći dodirnuti ikonu '+' za otkrivanje novog izbornika 'AI Playlist (beta)'. Ovdje se može odabrati jedan od unaprijed pripremljenih predloženih upita ili upisati vlastiti.

Neki od primjera navedenih u priopćenju za medije uključuju 'popis za reprodukciju indie folka koji će dati mom mozgu veliki topao zagrljaj', 'opuštajuća glazba koja će me preplaviti tijekom sezone alergija' i 'popis za reprodukciju koji tjera da se osjećam kao glavni lik'.

Spotify će zatim pripremiti popis za reprodukciju od 30 pjesama na temelju vašeg upita, ali možete ići i dalje i prilagoditi rezultate dodatnim upitima, poput 'više hip-hopa' ili 'manje mračno' ili čak 'bez Taylor Swift'. Dodirom na 'Create' generira se novi popis za reprodukciju i sprema se u vašu knjižnicu.

Spotify je upozorio da je ova značajka potpuno nova i ponudio je sljedeće savjete: Mjesta, životinje, aktivnosti, filmski likovi, boje, pa čak i emojiji. Međutim, značajka je u beta načinu rada, tako da Spotify još uvijek aktivno uči sa svakom razmjenom. Prilikom pokretanja najuspješniji popisi za reprodukciju generiraju se putem upita 'žanr', 'raspoloženje' ili 'izvođač'.

Spotify nije napisao ništa o tome kad bi AI Playlist mogao biti dostupan korisnicima u SAD-u, ali već se čini da će značajka biti korisnija od prošlogodišnjeg AI DJ-a koji je koristio isti algoritam za generiranje popisa za reprodukciju na temelju vašeg ukusa, ali ga je upario s glasom DJ-a generiranog umjetnom inteligencijom.