NOVITETI

Googleova verzija AirTaga je napokon stigla, evo što donosi

09.04.2024 u 10:53

Bionic
Reading

Uređaje će navodno biti moguće naći i ako nisu povezani s bežičnom mrežom, a modele Pixel 8 i 8 Pro čak i ako su isključeni ili im je baterija potpuno prazna

Nakon što su promašili ljeto 2023. godine kao izvorno ciljano vrijeme predstavljanja, u Googleu su napokon poboljšanu značajku Find My Device učinili dostupnom za uređaje s operativnim sustavom Android.

Nova značajka već je dostupna za korisnike Androida u SAD-u i Kanadi, a globalno izdanje stiže uskoro.

Find My Device koristi mrežu s više od milijardu uređaja s operativnim sustavom Android i Bluetoothom kako bi pomogao u pronalaženju izgubljenih ili ukradenih pametnih telefona i tablet računala, slično kako to rade Apple i Tile.

Uređaje će navodno biti moguće naći i ako nisu povezani s bežičnom mrežom, a modele Pixel 8 i 8 Pro čak i ako su isključeni ili im je baterija potpuno prazna.

Bit će također moguće na daljinu aktivirati zvono uređaja, a njegova lokacija će se pojaviti na mapi.

Kada uređaji koji sudjeluju u mreži prijave lokaciju Bluetooth oznake ili uređaja, ona je zaštićena enkripcijom od pošiljatelja do primatelja, pa ju može vidjeti samo vlasnik nestalog uređaja. U Googleu kažu kako im ti podaci nisu dostupni, niti ih mogu koristiti.

Prateći uređaji za praćenje

Bluetooth uređaji za praćenje koje proizvode tvrtke Chipolo i Pebblebee bit će integrirane u aplikaciju Find My Device u svibnju.

Slično kao Appleov AirTag, ovo bi trebalo omogućiti korisnicima lociranje gotovo svega za što su ti uređaji prikačeni, uključujući ključeve automobila, torbice, novčanike...

Pebblebeeova ponuda uključuje zasebne uređaje, kopče i tanke kartice za novčanike. Chipolo radi verzije svojih One Point i Card Point uređaja za praćenje za Androide.

Find My Device također će biti integrirana s Nestovim pametnim kućanskim uređajima. Ako izgubite nešto u kući, aplikacija Find My Device pokazat će vam lokaciju predmeta u odnosu na postojeće Nestove uređaje.

Bit će moguće i podijeliti lokaciju predmeta s drugim ljudima, tako da i oni mogu pratiti njihovo kretanje.

Nova tehnologija praćenja Find My Device radi na uređajima s izdanjem Android 9 i novijim.

Buduće nadogradnje trebale bi omogućiti integraciju s cijelim nizom JBL-ovih i Sonyjevih slušalica,a nove kompatibilne uređaje  bi trebali ponuditi Eufy, Jio i Motorola kasnije ove godine.

Uređaji će biti kompatibilni s upozorenjima koja obavještavaju korisnike o neželjenom praćenju za Android i iOS. Praćenje ove vrste moguće je isključiti putem web portala, tvrde u Googleu.