TEHNO RECENZIJA

Zaigrali smo borilačku ekstravagancu Dragon Ball FighterZ, evo dojmova

26.01.2018 u 11:24

Bionic
Reading

Novi naslov iz Ark Systema i Namcoa stvoren je za sve profile igrača, no prije svega cilja na obožavatelje Dragon Balla i (vrlo) dobrih borilačkih igara

Ark Systemov i Namcov najnoviji naslov Dragon Ball FighterZ borilačka je ekstravaganca začinjena estetikom i stilom popularnog animiranog serijala Akire Toriyame – Zmajeva Kugla.

Riječ je o igri koja veliča pristupačnost svim kadrovima igrača, što je dosta zanimliv potez uzmemo li ubzir da borilačke igre u pravilu funkcioniraju kao nišni žanr u kojem 'na duge staze' ostaju samo profesionalci. Ovaj dizajnerski potez opravdan je činjenicom da Bandai Namco ovu igru ne planira prodati samo obožavateljima složenih borilačkih naslova i Dragon Balla, već i običnom čovjeku kojem samo treba malo oduška.

Poziv obožavateljima

Za ovo posljednje mogu jamčiti iz prve ruke, s obzirom da sam oduvijek gajio veliku simpatiju prema animiranoj seriji i usputnim igranjem borilačkih igara. Iako otvoreno priznajem da nisam sakupio dovoljno mentalne snage da pogledam stotine epizoda animea, prizori iz igre uspjeli su me trenutačno podsjetiti na nezaobilazni šarm kultnog serijala.

  • +3
Dragon Ball FighterZ slike iz igre Izvor: Screenshot / Autor: Bandai Namco

Dragon Ball FighterZ napravljen je sa zapanjujućom količinom pažnje i ljubavi, što je najviše vidljivo kod sjajnog dočaravanja svih likova, kao i načina na koji se oni bore. Za ovo sve odgovorni su genijalci koji su nam donijeli suludo brzi borilački serijal Guilty Gear – japanskoj firmi Arc System Works. Riječ je o, podsjetimo, kompaniji koja je globalnu slavu postigla specijalizacijom u borilačkim igrma.

Osnovne i jednostavne mehanike

Ta izvrsnost  se najviše može osjetiti tijekom upoznavanja s mehanikama same igre. Svaka borba nema runde, već tri lika na svakoj strani koji se tijekom borbe međusobno izmjenjuju i nadopunjuju -  sve dok jedna strana ostane bez sve trojice. Svaki od boraca ima specijalne poteze te načelnu brzinu kretanja i udaranja. Kako bi doskočili dugom vremenu potrebnom za savladavanje tri lika, autori igre napravili su jedinstven potez – svima su dali jednostavno izvedive specijalne poteze koje aktivirate istom kombinacijom tipki.

Jasno, ista komanda ne radi nužno istu stvar kod dva različita lika, no trik je u mehaničko učenju kombinacija, odnosno jednostavnoj šemi kontrola. Igra borbu čini izazovnom nizom drugih mehanika poput punjive energije udaraca, kontri ili sakpljanja Zmajevih kugli, no da krenem pričati o tome, ovu bi recenziju pretvorio u knjižicu s uputstvima za korištenje.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Bandai Namco

Ono što želim reći je da je Dragon Ball FighterZ mogao je biti sto puta kompliciraniji, no on to jednostavno nije. Jedini pravi prigovor koji sam uspio smoći nevezan je uz osnovno iskustvo igre, odnosno borbu između dva igrača. Kampanja tijekom koje pratite relativno blesavu priču o zlim klonovima koji potamane sve heroje solidno je mjesto za vježbu kombinacija udaraca i strategije, no pati od trivijalnih izazova i loše režiranih sukoba. Čak ni sustav napredovanja kampanju za jednog igrača čini trivijalnom. Jedini razlog zbog kojeg sam se koncentrirao na akciju su vrhunski producirane animirane sekvence.

Što igrati?

Arkada je, za razliku od kampanje, dosta izazovna stvar – prije svega zbog podesive težine i činjenice da je najkorisnija u slučaju da se spremate za najbolji dio igre, a to je online mod. Kao i sve igre u žanru, kašnjenje komandi jednako je izgubljenom meču, što otprilike znači da, pored dobre vještine morate imati i ponešto sreće da naiđete na protivnika koji ne koristi 56k dial-up modem.

Najbolje ikad ili?

Dragon Ball Z igra je na kraju priče unatoč spomenutim nedostacima vrlo zabavno iskustvo koje će prije svega oduševiti obožavatelje animiranog serijala. Ako tražite solidno konstruirani borilački naslov koji cijeni jednostavnost, a nagrađuje upornost i vještinu, ovdje biste mogli pronaći sve što ste tražili.

Ime: Dragon Ball Fighterz

Proizvođač: Arc System Works

Izdavač: Bandai Namco

Žanr: borilačka igra

Platforme: PlayStation 4, Xbox One, Microsoft Windows

Plus:

  • Jednostavnost
  • Predivna prezentacija
  • Akcija za sve obožavatelje žanra
  • Cijela igra je veliko ljubavno pismo Dragon Ballu

Minus:

  • Kampanja za jednog igrača