GAŠENJE NA 24 SATA

Wikipedia protestira protiv kontroverznog zakona

17.01.2012 u 11:38

Bionic
Reading

Wikipedia se gasi u srijedu, no samo na 24 sata. Engleska inačica internetske enciklopedije bit će nedostupna jedan dan u znak prosvjeda

Prijedlog Zakona o zaustavljanju piratstva online (Stop Online Piracy Act, kraće: SOPA) već je zaustavljen zbog protivljenja u Bijeloj kući. No suosnivač Wikipedije Jimmy Wales ne odustaje - internetska enciklopedija svejedno će se ugasiti na 24 sata u znak prosvjeda.

Engleska inačica sitea bit će nedostupna od srijede u šest ujutro po našem vremenu do šest ujutro idućeg dana, objavio je na Twitteru. Umjesto baze podataka s više od 3,8 milijuna članaka, posjetitelje će dočekati otvoreno pismo s pozivom da se jave američkom Kongresu i prosvjeduju.

Wales procjenjuje kako će oko sto milijuna korisnika inačice Wikipedije na engleskom biti pogođeno zamračenjem te upozorio studente da naprave svoje domaće zadaće na vrijeme.

'Nemamo naznake da je SOPA prestala biti predmetom razgovora. Trebamo Washingtonu poslati VELIKU poruku', napisao je Wales, a prenosi The Telegraph.

Tvrdi kako prateća legislativa koju američki Senat također razmatra - Zakon o zaštiti intelektualnog vlasništva (Protect Intellectual Property Act, kraće PIPA) - također predstavlja prijetnju web siteovima.

Prema Alexi, Wikipedia je šesti site po posjećenosti na svijetu. U prosvjedu će joj se priključiti i drugi veliki siteovi, poput popularnog Reddita.

Dosad nije napravila ništa slično kad je engleska inačica u pitanju, no jest za talijansku - prosvjedovali su zamračenjem u listopadu, također protiv zakona koje smatraju štetnima.

Protivnici SOPA-e i PIPA-e tvrde kako odredbe tih zakona web siteovima nameću nepoštene odgovornosti. Primjerice, od Wikipedije se traži provjera da li njen sadržaj na bilo koji način krši autorska prava.

Prema sadašnjim zakonima, site koji po obavijesti ukloni piratizirani sadržaj ne smatra se odgovornim za štetu nastalu kršenjem prava.

Predloženi zakoni također olakšavaju vlasnicima autorskih prava u SAD-u ukidanje pristupa inozemnim siteovima na kojima se nalaze nelicencirane kopije filmova, glazbe i TV programa.

Intenzivnom lobističkom kampanjom guraju ih veliki vlasnici medija poput Ruperta Murdocha. Suprotstavljaju im se divovi Silicijske doline, uključujući Google i Facebook.

Iz Bijele kuće objavili su kako neće odobriti ključne dijelove zakona, čime su ih ustvari poslali na ponovno razmatranje, sa zahtjevom da borba protiv pirata ne dovede do cenzuriranja legalnih aktivnosti i ograničavanja dinamike poslovanja.

Murdoch se na Twitteru požalio kako je predsjednik Barrack Obama time stao na stranu svojih donatora iz Silicijske doline.

SOPA-u je predložio Lamar Smith, kongresmen iz Teksasa, uz podršku skupine demokrata i republikanaca. Odmah je naišao na protivljenje, uz obrazloženje da narušava jamstvo slobodnog govora, regulirano prvim amandmanom na američki Ustav.